Védettséget kapnak a szultánok kutyái

A török szultánok különleges agarai a kihalás szélére kerültek, ám a török hatóságok közbeavatkoztak: védettség alá kerülnek a török agarak! A közbelépésnek hála a fajta nagyobb eséllyel maradhat fenn.

Az Oszmán Birodalom szultánjai ezekkel a karcsú kutyákkal vadásztak a Topkapi palota környékén. A török agarak a gyorsaságra születtek: derekuk vékony, mély mellkas, hosszú lábak és farok jellemzi. A szultánok kutyái a török hódoltság idején hazánkba is eljutottak, és nagy hatással voltak a magyar agár fajta ősi típusának kialakításában.

Az Országos Agarász Egyesület közösségi oldalán olvashatjuk a jó hírt, mi szerint a török agarak védettséget kapnak:

Dr. Szőllősy Gábor főmuzeologustól kaptuk a hírt és a fordítást. Köszönjük!

Török agár

Nagy Szulejmán agarai védettek lesznek.

A „Kutyafajták és Tudományok Szövetsége” (Török Kynológiai Szövetség?) közreműködésével védetté nyilvánítják az Eskişehir városa környékén felfedezett, kipusztuló félben lévő török agarat, amellyel az Oszmán szultánok, – köztük Nagy Szulejmán – vadásztak.

Dr. Ümit Özkanal, az Eskişehiri Oszmángázi Egyetem (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi) oktatója, és a Kutyafajták Szövetsége alelnöke, közölte, hogy Eskişehirben és környékén mintegy 50 db. középanatóliai török agarat találtak, és a számuk egyre növekszik.

Dr. Özkanal elmondta, hogy a török agarat sík vidéken tenyésztik, és nyúlra, vagy rókára vadásznak vele. A török agár is szemmel vadászik, mint az agarak általában.

Folytatás

Forrás: kutyabarathelyek.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here