Vásárol-e Törökország orosz harci repülőgépeket?

Az erről szóló információt Jurij Boriszov miniszterelnök-helyettes osztotta meg a nyilvánossággal – azt is hozzátéve, hogy a legmodernebb orosz harcászati repülőgépek vásárlása azért még nagyon sok tényezőtől függ.

„Az egyik ilyen tényező a török-amerikai viszony jövőbeli alakulása. Miért is ne lehetne, hogy Törökország megvizsgálja a ’másik oldal’ kínálatát és ha akar, miért ne vásárolhatna onnan modern haditechnikai eszközöket?” – tette fel a kérdést Boriszov a belgrádi sajtótájékoztatóján, miután az újságírók a meglebegtetett Szu-35 és Szu-57-ös török beszerzésekről tettek fel kérdéseket.

„Az ez évi MAKSz-on komoly delegációval vettek részt a török barátaink. Az is ismert, hogy az amerikai nyomásgyakorlás ellenére mégis rendszerbe állítják az Sz-400-as légvédelmi rendszert.” – emlékeztette a hallgatóságot Boriszov. „Könnyen lehet, hogy török barátaink érdeklődése kiterjed a legmodernebb repülő technikánkra is.”

Arra a kérdésre, hogy melyik típus után mutattak érdeklődést a törökök, Boriszov csak annyit válaszolt: „Szíriában bizonyították a Szu-35-ösök, hogy a világ egyik legjobb 4+ generációs harci repülőgépei. Több ország is fejleszt és gyárt 5. generációs repülőgépet, de ezek nem érik el az általunk gyártott technika repülési jellemzőit.” (Ez utóbbi mondat természetesen minden 5. generációs típust fejlesztő országtól elhangozhatna – A szerk.)

Azóta napvilágot látott olyan hír is, hogy a Trump kormány mégis rábólinthat a török F-35-ös üzlet folytatására, érdemi előrelépés egyelőre ugyanakkor sem az orosz, sem az amerikai féllel nem történt.

Forrás: www.jetfly.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here