Van egy kis ideje? Kóstolja meg az UNESCO-jelölt vani reggelit!

A hagyományos „vani reggeli” 5 évvel ezelőtt már bekerült a Guinness-rekordok Könyvébe, amikor 51.793 ember egyszerre ült le reggelizni. Most azért nyújtottak be egy UNESCO-pályázatot, hogy felkerülhessenek az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Hogy a kedves olvasó megismerkedjen ezzel a különlegesen bőséges és hosszú ideig tartó étkezéssel, elolvashatja részletes beszámolónkat egy korábbi cikkünkben.

forrás: www.aksam.com.tr

Van Megye Kulturális és Turisztikai Igazgatósága, illetve a Yüzüncü Yıl Egyetem jó ideje megkezdte már a közös munkát, melynek célja, hogy benyújtsanak egy dokumentációt a szellemi örökségek listájának összeállítói részére. A dossziéban a hagyományos étkezés múltját és jelenét is bemutatták. Teljes részletességgel leírták a híres füves sajtot (otlu peyniri), a helyi sűrű dzadzíkit (Van cacığı), a helyi omlettet (murtuğ), egy különleges sült vajas, lisztes szószt (kavut), a rózsalekvárt (gül reçeli), a helyi mézet (Van balı), a sűrű tejszínt (Van kaymağı) és a további hagyományos Vanban népszerű reggeli ételeket. Az anyag része még az ételeket és készítésüket egyenként bemutató videó is.

forrás: harbiyiyorum.com

A listára csakis olyan örökségek kerülhetnek fel, melyek generációról generációra átadott hagyományok, ismeretek vagy készségek, és ezek is szigorú feltételekkel. Csak az érzékeltetés kedvéért megemlítjük, hogy Magyarországról olyan dolgok szerepelnek rajta, mint a kékfestés hagyománya vagy a Kodály-módszer.

Törökországból eddig 17 dolgot érdemelte ki, ilyen például a török kávé, az ünnepségeken főzött kásaétel (tören keşkeği) vagy a lepénykényér (lavaş ekmek). Miért ne lehetne a 18. valami, ami Vanból származik? – tették fel a kérdést az előkészítő bizottság tagjai.

A munkacsoport egyik tagja, egy isztambuli, de Vanból hozott alapanyagokkal dolgozó reggelizőhely tulajdonosa, Fatih Sarp a Vanban működő kereskedelmi kamarával együtt indította útjára az akciót. Ő volt az, aki 2014-ben a világrekord felállításában is segített.

„Nagyon jók vagyunk reggeliben, és ezt most megmutatjuk az egész világnak. A vani reggelit mint értéket szeretnénk megismertetni a világgal. A diólekvárunkat, a helvánkat, a mézes vajunkat és mindazt a 30 ízt, melyet fel sem tudok sorolni, ott szeretnénk látni a szellemi örökségek listáján. Ezért harcolunk.”

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here