Valóra válik a törököknél, amitől sokan félnek – Ez a forintnak is fájhat

“Nagyon sok eszközünk van és a következő időszakban a kamatok csökkenését fogjuk látni” – többek között ezt jelentette ki egy török lap szerint a tegnapi NATO-csúcs keretében Recep Tayyip Erdogan török elnök, aminek hatására az éjjeli kereskedésben brutális eséssel új történelmi mélypontra bukott a líra. Ma reggel ebből határozott erősödés látszik, de ha tendenciájában vizsgáljuk: láthatjuk, hogy a török líra idei intenzív kilengéseit kisebb kilengések mellett a kelet-közép-európai devizák között a forint is megérezte. Most is ez a helyzet, mivel az euró ma 325 felett kezd a forinttal szemben.

Amint tegnap délutáni elemzésünkben felhívtuk a figyelmet: sokan attól tartanak, hogy Erdogan elkezdett belemászni a jegybank függetlenségébe annak érdekében, hogy a kamatcsökkentés irányába mozdítsa el a monetáris politikát, ez azonban ellentétes lenne az infláció, illetve a gazdaság fundamentumai által indokolt iránnyal. Ezek miatt csak olaj volt a tűzre Erdogan tegnap délutáni kijelentése a várható kamatpályáról (ld. fentebb), és ez 4,75 körülről éjjelre 4,97-ig, új történelmi mélypontra nyomta a lírát, amellyel csak idén már 22%-os zuhanásnál jár a dollárral szemben. Ma reggelre határozott erősödés látszik 4,82 körülig, de továbbra is benne van a levegőben újabb masszív líraesés a fentebb említett okok miatt.

Amint az alábbi ábrán látszik: tavasz óta a líra masszív kilengéseit kisebb amplitúdóval a szűkebb értelemben vett régiónk devizái is lekövették. Most is ez történik: a líra újabb mélyrepülése a forintot is elkezdte ismét a gyengülés irányába terelni az utóbbi napokban. Igaz ezzel párhuzamosan a 3% fölé, 5,5 éves csúcsra ugró magyar inflációs adat a magyar jegybankkal kapcsolatos kamatemelési várakozásokat is élénkítette, bár kérdéses, hogy ez bekövetkezik-e, és ez a kétely is gyengíthetett a forinton

Folytatás

Forrás: www.portfolio.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here