Választási lázban ég Isztambul: az igazán kemény kampány még nem kezdődött el

Fej-fej mellett halad a kormánypárt és az ellenzék jelöltje, de a kampány legjava még csak ezután következik.
„Isztambul teljesen kettészakadt: valaki vagy az elnök, vagy az ellenzék mögött áll. Az egész város a választásokról beszél, olyan mintha legalábbis köztársasági elnököt választanánk” – írta le az isztambuli hangulatot lapunk megkeresésére az egyik helyi lakos, Ayse Kilic. „A lakosság megosztott, de mindenütt ez most a legfontosabb téma. Sokan még a nyaralásukat is elhalasztották miatta. Nagyon magas részvételre számítok” – értett egyet Davut Güven.

Lapunk „közvélemény-kutatásában” is találtunk azonban eltérő véleményeket. Egy isztambuli lány, Ceyda Özmen például úgy vélte, a társadalom valójában egységes. Nem feltétlenül azért, mert az emberek annyira szeretik egymást, hanem mert a törököknél a politika nem keveredik bele a mindennapokba. „Szerintem a városban inkább a gazdaság rossz állapota a fő téma, a választásokról meg azt gondolják, hogy a kormány törvénytelenül érvénytelenítette az eredményeket” – fogalmazott ugyanakkor Mehmet Yasar, nem rejtve véka alá, kinek a pártján áll.

Abban mind a négy isztambuli nyilatkozó egyetértett, hogy az igazán kemény kampány még nem kezdődött el. Ez vélhetően a ramadánnak is köszönhető, arra számítottak, hogy a muszlim szent ünnepek végével a politika is eggyel magasabb fokozatra kapcsol. Elmondásuk szerint az utcákon egyelőre még viszonylag csend van, de a televízió és különösen a közösségi média már a kampánytól harsog. „Recep Tayyip Erdogan elnök hátrébb lépett, Binali Yildirim, az Igazság és Fejlődés Párjának (AKP) jelöltje sokkal láthatóbb” – vélekedett Ayse. „Ekrem Imamoglu, az ellenzék jelöltjének hívei hisznek abban, hogy a második választáson még több szavazattal győznek. Bár legtöbben a kormánypárt valamilyen visszaélésétől is tartanak.

Az AKP szavazói kevesebbet beszélnek a politikáról, csak rajonganak Erdoganért, igaz, a gazdasági nehézségek óta már nem annyira. Még olyan AKP-s is van, aki kijelentette, ezúttal Imamoglura szavaz, mert a kormánypárt nem volt tisztességes” – írta le a két oldalt Ceyda. A választások egyik nagy kérdése, hogy az egykori miniszterelnöknek, Binali Yildirimnek vannak-e még tartalékai, tud-e szavazatokat szerezni. Határozott véleménye ellenére Aysa kiábrándult, legutóbb se volt szavazni, és ezúttal sem tervezi, hogy elmenjen. Éppen az ellentéte Mehmet, ő márciusban is az urnák elé járult, és júniusban is ugyanoda fogja behúzni az x-et. Meggondolta viszont magát Davut, ő legutóbb távol maradt, de most már fontosnak érezi, hogy véleményt formáljon.

Folytatás

Forrás: nepszava.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here