Újrakezdődött a szigetvári szőlőhegyen Szulejmán szultán sírkomplexumának a kutatása

2019 májusában újrakezdődtek a Szulejmán szultán halálának helyén kialakult sírkomplexum és zarándokváros feltárási munkálatai. Az egykor erőddel védett, türbéből, dzsámiból és derviskolostorból álló együttes feltárása a végéhez közeledik. Év végére befejeződik a régészeti és földtudományi módszerekkel zajló, 2013-ban kezdődött kutatási folyamat.  A következő évtizedekben már egy európai jellegű és nemzetközi jelentőségű kulturális turisztikai központ is létrejöhet az ország egyik legszegényebb és legelmaradottabb térségében a türbe körül.

A Pécsi Tudományegyetem munkatársai Dr. Pap Norbert kutatásvezető irányítása mellett május óta végzik a derviskolostor déli szárnyának feltárási munkálatait. Mint ismeretes, a 2013-ban kezdődő kutatás során előbb a türbe tágabb térségének lehatárolása történt meg. 2014-ben a műszeres vizsgálatok révén sikerült meghatározni a főbb épületek alapfalait, 2015-ben pedig feltárásra került az első épület, amelyről december 8-án egy budapesti sajtótájékoztató során jelentették be a magyar és török illetékesek, hogy az a szultán mauzóleuma volt. 2016-ban a dzsámit, 2017-ben pedig a derviskolostor fő részeit sikerült kiásni.

Az eredmények nyomán a terület előbb állami védettséget kapott, majd 2017-ben egy kormányhatározat rendelkezett arról, hogy a komplexum területét állami tulajdonba kell venni, a kutatásokat belátható időn belül be kell fejezni és a helyszínt elő kell készíteni egy kulturális turisztikai központ létesítésére.

A jelenlegi kutatások a derviskolostor még fel nem tárt déli szárnyára irányulnak. Az év során még további feladatokat is el kell végezni: a kaszárnya épületének azonosítását, az erődítmény több pontjának megvizsgálását és a zarándokközponthoz tartozó civil település azonosítása is még a feladatok listáján van.

 


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here