Újra megnyílt a világ legrégebbi ókori szentélye, Göbekli Tepe

A civilizáció bölcsőjének és a legrégebbi vallási helyszínnek, Göbekli Tepének hivatalos megnyitójára 2019. március 8-án került sor. Az eseményen Recep Tayyip Erdoǧan és Mahmut Yılmaz is részt vettek. A 66 éves Yılmaz úr annak a földterületnek a tulajdonosa, amelyen a régészeti leleteket megtalálták.

Erdoǧan elnök beszédében hangsúlyozta, hogy Göbekli Tepe nagy jelentőséggel bír az emberiség számára. Kitért arra is, hogy annak érdekében, hogy népszerűsítsék a világ legfontosabb és legősibb régészeti lelőhelyét, ahol egy a neolitikus korból származó, 12 000 éves szentély található, a török kormány még 2018 decemberében a 2019. évet „Göbekli Tepe évévé” nyilvánította.

Ezzel a lépéssel jelentős bevétel-növekedésre számítanak a régióban. Mára a belföldi és a külföldi turisták száma meghaladta az 1 millió főt, és a különböző utazási csomagot igénybe vevők száma is több mint 5 millió volt a Törökország délkeleti tartományában, Şanlıurfában található ókori helyszínen. Ahogy arról már mi is hírt adtunk, Göbekli Tepe 2018 nyarán felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára, és Törökország abban bízik, hogy az országba és a régióba érkező vendégek száma még inkább növekedni fog.

Göbekli Tepe nemzetközi vásárokon való népszerűsítése a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium, Şanlıurfa kormányzósága és Şanlıurfa Önkormányzatának támogatásával valósul meg. Fuat Oktay alelnök szerint pedig a nemzetközi idegenforgalmi piacon való népszerűsítésnek köszönhetően a régió más városai, Gaziantep, Mardin, Diyarbakır és Adyaman is a turisták úticélja lehet.

Erdoǧan elnök a pénteki megnyitón megjelenteknek azt is elmondta, hogyan talált rá a földterület tulajdonosa, Mahmut Yılmaz a későbbi régészeti szempontból jelentős terület első kőszobrára.

Az Isztambuli és a Chicagói Egyetem tudósai már 1963-ban végeztek felszíni vizsgálatokat, de a terület igazi jelentőséget 1986-ban kapott, amikor Yılmaz úr szántás közben egy érdekes tárgyra lelt. Mivel úgy gondolta, hogy értékes leletre bukkant, átadta a szobrot a Şanlıurfai Régészeti Múzeumnak. dr. Klaus Schmidt német professzor is látogatást tett a városba, amikor Nevali Çoriban és Hilvanban végzett ásatásokat. A múzeumba is ellátogatott és mivel úgy gondolta, hogy a talált leletek fontosak lehetnek, később régészeti feltárást kezdett a területen. Amikor meglátta a különleges szobrot a múzeumban, belekezdett egy tanulmány megírásába, amellyel azt akarta bizonyítani, hogy ez a lelet mennyire fontos. A Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium Kulturális Örökségvédelmi és Múzeumi Főigazgatóságának, a Német Régészeti Intézetnek és a Şanlıurfai Régészeti Múzeumnak az engedélyével 1995-ben kezdte meg az ásatást a területen. A régészeti munkálatok során egy különleges „T-alakú” oszlopot is találtak, amelyen vadállat figura ábrázolás is látható volt. A 40-60 tonna közötti, a neolitikus korból származó kőoszlop 3-6 méter közötti magasságú lehetett.

Mustafa Varnak ipari és technológiai miniszter a megnyitó ünnepségen arról beszélt, hogy a minisztérium egy projekt megvalósítására az Európai Unióval együttműködve 10 millió eurós támogatást kapott. A „History Rises Again in Şanlıurfa” projekt célja, hogy megvédjék az ókori helyet. A támogatási összegből 8,3 millió eurót fordítottak Göbekli Tepe fejlesztésére. Az ősi település maradványait egy nanotechnológiával készült membrántetővel fedték be, ez a technológia azért különleges, mert lehetővé teszi a membrán megújulását.

Göbekli Tepe felfedezése előtt a tudósok úgy gondolták, hogy az ókori emberek csak azután építettek maguknak „templomokat”, hogy a vadászó-halászó, vándorló életmód helyett inkább letelepedtek. A felfedezés azonban ezt az elméletet megcáfolta, ugyanis az itt élők még vadászó-halászó életmódot folytattak, amikor a szentély felépült, és csak később tértek át a mezőgazdaságon alapuló életmódra.

Az UNESCO honlapján a következő összegzés olvasható Göbekli Tepéről: Ez volt az utolsó vadászó emberek találkozóhelye, mielőtt áttértek a mezőgazdaságon alapuló életformára. Göbekli Tepe a neolitikus kor egyedülálló szent helye, és találkozóhelye, amire elhelyezkedéséből, kiterjedéséből, korából és a régészeti leletek méretéből, valamint az ott talált szobrokból következtethetünk.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here