Újra lesznek lagzik Törökországban: de hogyan?

Törökországban július 1-től megnyílnak az esküvői helyszínek, az ifjú párok újra rendezhetnek lakodalmakat. Aki járt már török lagziban, az tudja, hogy semmiképpen nem felelnek meg ezek az események az új normáknak: tömeg van, a rokonok, ismerősök folyamatosan ölelkeznek, csoportosan táncolnak. Ezért is hoztak új szabályokat.

Forrás: Photo by Álvaro CvG on Unsplash

A közösségi médiában óriási a visszhangja az új szabályoknak. A legtöbben amiatt csodálkoznak, hogy tilos lesz az ún. düğün halayı, azaz a hagyományos körtánc, melyben mindenki részt vesz a gyerekektől a legidősebbekig. Enélkül elképzelhetetlen egy török lagzi.
A filmben egy hamisítatlan hangulatú esküvőt láthatnak. Ilyen volt ezelőtt. De milyen lesz ezután a török esküvő?

Az új szabályok:
• a bejáratnál és az asztalokon fertőtlenítő folyadékot helyeznek el,
• tilos lesz a hagyományos ölelkezős, kézfogós vendégfogadás a bejáratnál,
• a bejáratnál mindenkinek megmérik a lázát, és természetesen 38 fok feletti hőmérséklet esetén nem engedhetik be a vendéget, sőt a legközelebbi orvoshoz irányítják,
• belépéskor mindenki köteles maszkot viselni, és később sem lehet levenni,
• tilos lesz a csoportos fényképek készítése, a torta mellett is csak a menyasszony és a vőlegény állhat,
• a török esküvők egyik legfontosabb eseménye – az aranyak feltűzése az ifjú pár ruhájára – megtartható, ám kézfogás és ölelés nélkül,
• az asztalok között 1,5 méter, a vendégek között 60 cm üres hely kell, hogy maradjon, sőt az ülésrendet úgy kell kialakítani, hogy egymás közelében egy-egy család üljön, akik egyébként is együtt érkeztek.
Ezeken kívül még számtalan egyéb részletnek kell még megfelelnie a helyszínnek, a kínálásnak és a mulatságnak. Úgy tűnik, már tényleg semmi nem lesz olyan, mint eddig volt.

Eva Erdem, Türkinfo

Video: youtube


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here