Újra hiánytalan a „Cigánylány” mozaik

Törökországnak sikerült visszaszereznie a „Cigánylány” néven ismert ókori mozaik hiányzó darabjait az Amerikai Egyesült Államoktól, így a mozaik most már teljes egészében megtekinthető.

A töredékek egy közel 2000 éves mozaik darabjai, ami egy fiatal lány portréját ábrázolja. A lány igéző szemei a Törökország keleti részén található Gaziantep szimbólumává váltak.

A mozaik darabjait még az 1960-as években csempészték ki Törökországból, egy amerikai egyetemnek adták el, és mostanra az amerikaiak beleegyeztek, hogy visszaadják.

A térségben dolgozó régészek a mozaikot 20 évvel ezelőtt fedezték fel, miközben a Nagy Sándor által alapított és az i. sz. 3. században lerombolt ókori város, Zeugma régészeti feltárását végezték.

A mozaiknak azonban több részlete is hiányzott, melyeket valószínűleg kicsempésztek az országból.

Az értékes darabok végül az ohiói Bowling Green Állami Egyetemhez kerültek, az amerikaiak 35 000 dollárért vásárolták meg annak idején. A tárgyalások – melyeket Törökország már 2012 óta folytatott velük, hogy visszaadják a darabokat – végül sikerrel jártak. Az egyetem és a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium között létrejött megállapodást idén májusában írták alá, ennek értelmében az Egyesült Államok 12 mozaikdarabot ad vissza Törökországnak.

A megkerült mozaikdarabokat 2018. december 8-án ünnepélyes keretek között mutatták be a gaziantepi Zeugma Mozaikmúzeumban. A mostani bemutatást követően a darabokat visszateszik eredeti helyükre a nagyméretű mozaikon belül.

Forrás: BBC, Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here