Újra élesedik a helyzet Törökország és az EU között

Ha Törökország nem változtat az irányvonalán, akkor az Európai Bizottságnak hivatalosan is az ország csatlakozási tárgyalásainak felfüggesztését kellene javasolnia – szögezték le az Európai Parlament (EP) képviselői szerdán, a brüsszeli plenáris ülésükön elfogadott állásfoglalásukban.

A 480 szavazattal, 64 ellenszavazat és 150 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásban az EP-képviselők hangsúlyozták: az Európai Unió és Törökország közötti viszony olyan mértékben megromlott, hogy Brüsszelnek alapvetően át kell értékelnie a kapcsolatait Ankarával.
   
Véleményük szerint a török kormány az elmúlt években eltávolodott az uniós értékektől és normáktól, ennek következtében a két fél közötti kapcsolatok történelmi mélypontra jutottak. A képviselőket különösen a jogállamiság törökországi állapota és az alapvető jogok helyzete aggasztotta. Kijelentették: nem független az igazságszolgáltatás, megszilárdult a tekintélyelvű elnöki rendszer, és “a hatalom továbbra is kiugró mértékben az elnökség kezében összpontosul”.
   

Részletek>>>


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here