Újabb török offenzíva indulhat Szíriában

Gyülekeznek a tüzérséggel, tankokkal megtámogatott török erők Törökország és Szíria határánál. Recep Tayyip Erdogan államfő a hétvégén az amerikaiakat és az oroszokat is értesítette: amennyiben nem sikerül gyorsan megnyugtató megoldást találni, újabb offenzívát indítanak az Eufrátesztől keletre, a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők ellen. A támadás nem lenne példa nélküli: korábban a 2016-ban kezdődő Eufrátesz Pajzsa, majd a 2018 eleji Olajág hadműveletben – ha a vártál lassabban is – a törökök kisöpörték ellenségeiket a határ közeléből.

A dilemma a régi. Az Egyesült Államok szövetségesként tekint a szíriai kurdokra, akik jelentős szerepet vállaltak az Iszlám Állam legyőzésében, és jelenleg is több tízezer terrorista raboskodik őrizetük alatt. Törökország viszont a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezet szíriai ágaként tartja őket számon, akik biztonsági fenyegetést jelentenek rá nézve. A róka fogta csuka helyzetből hónapok óta nincs kiút, az amerikai-török tárgyalások elakadtak. A kérdés, hogy valóban elfogy-e Erdogan türelme?

„Én még nem venném készpénznek, hogy meg fog indulni a beavatkozás. A török elnök és más politikai vezetők az elmúlt évben többször beszéltek arról, hogy támadást fognak indítani Észak-Kelet-Szíriában, eddig ez nem történt meg. Erdogan vasárnapi kijelentése a hétfői amerikai-török katonai tárgyalások kontextusában történt, célja valószínűleg az volt, hogy javítsa saját tárgyalási pozícióit” – értékelte az offenzíva esélyeit Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. Korábban még annak a lehetősége is felmerült, hogy a törökök Mandbídzs városát is elfoglalják, ahol az amerikai csapatok jelentős része állomásozik, így az a helyzet is előfordulhatott volna, hogy NATO-tagok egymást veszélyeztetik.

Folytatás

Forrás: nepszava.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here