Újabb nagy felfedezés Szigetváron: megtalálták az ostromsáncokat

Az a multidiszciplináris módszerekkel dolgozó kutatócsoport, amely Szigetvár határában Pap Norbert és Fodor Pál professzorok vezetésével nagy nemzetközi visszhangot kiváltva megtalálta Szulejmán szultán mauzóleuma valamint a köré emelt oszmán település maradványait, újabb jelentős felfedezést tett. Kitartó terepi kutatómunka, valamint egy 17. századi olasz hadmérnök, Lenadro Anguissola egykorú térképei alapján azonosították annak az ostromsáncnak a nyomait, amelyet a keresztény hadak építettek a törökök megszállta erősség köré, Szigetvár 1688-1689-es visszafoglalása idején. Az ostromsáncok területéről számos értékes régészeti lelet került elő.

Zrínyi Miklós eposzi hősiességgel védte Szigetvárt

Szigetvár, a végvári idők legendás erőssége 1566. szeptember 7-én jutott oszmán kézre, miután Zrínyi Miklós horvát bán, szigeti várkapitány, maroknyira fogyatkozott védőivel kitört a végsőkig tartott belső várból és rátámadt a döntő rohamra készülő török ostromlókra.

A rettenetes túlerővel szemben eleve esélytelen védők az utolsó leheletükig küzdve szinte valamennyien odavesztek a gyilkos kézitusában.

A Dél-Dunántúl egyik legfontosabb stratégiai erősségének bevételéért azonban a törököknek is nagyon súlyos árat kellett fizetniük.
Az ekkor már a 72. életévében járó Szulejmán szultán, az Oszmán Birodalom feje és az iszlám kalifája, a kitörés napjának hajnalán a turbéki szőlőhegyen felállított sátrában meghalt, a szultáni seregnek pedig csaknem az egyharmada, 20 ezer harcos maradt holtan Szigetvár falai alatt.

A szultán halálának helyszínén, – ott ahol a testét ideiglenesen elhantolták-, az 1570-es években díszes türbét emeltek, amihez később dzsámit, derviskolostort, és egy kisebb várost építettek, ami a 17. században az Oszmán Birodalom egyik legfontosabb muszlim zarándokhelyévé vált.

Szigetvár, mint a Dél-Dunántúl kapuja, a törökök számára is megmaradt stratégiai fontosságú erősségnek.

Folytatás

Forrás: www.origo.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here