Újabb gazdasági csapás Törökországban

Kép forrása: www.pikrepo.com

A török kormány az országos áram- és földgázárakat is jelentősen megemelte az új évre.

A szombati adatok szerint Törökország legnagyobb városában, Isztambulban a múlt hónapban legalább egy évtizede nem volt ilyen magas az infláció, a török kormány pedig az országos áram- és földgázárakat is jelentősen megemelte az új évre – írja a Reuters.

Az Energiapiaci Szabályozó Hatóság a nagymértékű globális energiainflációra hivatkozva közölte, hogy a nagyobb igényű felhasználók számára akár 125 százalékkal, az alacsonyabb igényű háztartások számára pedig mintegy 50 százalékkal megemelték a villamosenergia-árakat 2022-re.

A földgáz ára a lakossági felhasználás esetében 25 százalékkal, az ipari felhasználás esetében pedig 50 százalékkal ugrott meg januárban

– közölte a török állami tulajdonú kőolaj- és földgázipari vállalat, a BOTAS. Az áramtermelők esetében az áremelkedés 15 százalékos volt.

Isztambulban, ahol Törökország 84 milliós lakosságának mintegy ötöde él, a kiskereskedelmi árak decemberben 9,65 százalékkal emelkedtek havonta, ami éves szinten 34,18 százalékos emelkedést jelent – közölte az Isztambuli Kereskedelmi Kamara (ITO).

A háztartási gépek ára több mint 20 százalékkal, míg az élelmiszereké közel 15 százalékkal emelkedett.

A város nagykereskedelmi árai novemberhez képest 11,96 százalékkal ugrottak meg, ami éves szinten 47,10 százalékos emelkedést jelent – közölte az ITO.

A líra tavaly 44 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben,

miután szeptember óta lejtmenetben volt, amikor a központi bank Erdogan nyomására agresszív kamatcsökkentések sorozatába kezdett. A benzin ára literenként több mint 0,5 lírával, a gázolajé pedig 1,29 lírával emelkedett.

Forrás: www.vg.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here