Új szelek fújnak Isztambulban az ellenzéki főpolgármester-jelölt győzelmével

A török elnök csak sebet kapott, de hatalma még megkérdőjelezhetetlen. Ekrem Imamogluval azonban új kihívója született.
„Euforikus hangulat uralkodott Isztambulban vasárnap este. Az autósok dudáltak és zászlókat lengettek, sokszor még a forgalmat is megállították. A Köztársasági Néppárt (CHP) székháza előtt valóságos tömeg gyűlt össze, zömében fiatalok, előkerültek a Kemal Atatürköt ábrázoló lobogók és zengett a CHP indulója. Azt lehetett érezni, hogy az emberek boldogok, bizakodóak, és sorsfordító eseményként élték meg a választásokat” – érte el lapunk Isztambulban Brenner Dánielt, aki ösztöndíjas hallgatóként tanult Törökországban.

„Minden teljesen békésen zajlott, a rendőrök nem avatkoztak be. Ez egyébként az egész napra jellemző volt, Isztambul estig csendes volt, mintha nem is lenne választás, megerősített rendőri jelenlétnek nyomát sem láttam” – folytatta. „A túlnyomó többség, akivel szót váltottam, rendkívül boldog volt. Egyikük például arról beszélt, egy demokráciában nem fordulhatna elő, hogy eltörlik a választások eredményét, ezért biztos volt benne, hogy másodjára győzni fognak. Egy másik férfi úgy vélte, mérföldkőhöz értek, ezzel másoknak is üzentek, mert bebizonyosodott, hogy a kormánypárt legyőzhető. De olyan is volt, aki szinte szóhoz sem jutott a boldogságtól és meglepetéstől” – számolt be tapasztalatairól Brenner Dániel.

Valóban volt ok az örömre, hiszen az ellenzék jelöltje, Ekrem Imamoglu végül a vártnál is nagyobb arányban, 54,21 százalékkal magabiztosan győzte le a 44,99 százalékot bezsebelő kormánypárti Binali Yildirimet.

Folytatás

Forrás: nepszava.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here