Új élőlényt fedeztek fel Izmir tengeröblében

Az Izmirben található tengeröbölben a víz alatti fotósok a közelmúltban egy eddig nem ismert élőlényt kaptak lencsevégre. A hírt Izmir Főpolgármesteri Hivatala jelentette be, akik a város vízellátásáért felelős társasággal, az IZSU-val közösen rendelik meg a víz alatti fotózást.

A vízminőségének vizsgálatának része, hogy folyamatosan fényképezik a tenger élővilágát az öbölben. Az utóbbi 25 évben egyértelműen kimutatható, hogy az öböl víztisztaságának javulása kedvez az élőlényeknek, hiszen a város központjában található Konak kerületnél is nagy számban vannak tengeri állatok.

Az önkormányzat sportklubjának búvár szakcsoportjában dolgozik Murat Kaptan búvár és víz alatti fotós. Neki köszönhető a fénykép, melyen egy olyan tengeri csőféreg (boru kurdu) látható, melyet eddig nem fedeztek fel. Természetesen ez a világ tudósainak figyelmét is felkeltette.

A nyilvánosságnak Dr. Levent Yunga, az Ege Egyetem tanára mutatta be a különlegességet. Elmondta, hogy ilyen színben és méretben (1-2 cm) tengeri csőférget még soha nem láthattunk. Az öböl Narlıdere kerületben található részén, 2 méteres mélységben fedezték fel, majd laboratóriumban vizsgálták meg. A tudós elmondta, hogy a török tengerekben 4-5 féle csőféreg ugyan ismert, de az Izmiri öbölben először találtak rá.
Dr. Levent Yunga szerint ez nem csak azért jelentős felfedezés, mert lehetséges, hogy egy soha nem látott élőlényre bukkantak, hanem azért is, mert ismert tény, hogy a csőféreg szennyezett tengerben életképtelen. Csápjaival táplálkozik, úgy, hogy a planktonokat és algákat kiszűri a vízből, és ezek a legyező formájú csápok szennyezett vízben eldugulnának.

Forrás: cnnturk.com

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here