Trump és Erdogan találkozóját kemény kérdések terhelik

A két szövetséges vezető megbeszéléseit beárnyékolja a szíriai kurd csapatok felfegyverzéséről hozott múlt heti amerikai döntés

Kedden fogadta Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban Recep Tayyip Erdogan török államfőt, és sokatmondó, hogy nem mondtak „semmit”. Ahogy az elemzők számítottak rá, a két vezető találkozóját beárnyékolta a kurdok felfegyverzése, amiről Washingtonban a múlt héten döntöttek.

Hosszú évek után látogatott ismét az Egyesült Államokba Recep Tayyip Erdogan török államfő, ahova Donald Trump amerikai elnök meghívására érkezett.

A Washingtonban megjelenő, a Közel-Kelettel foglalkozó Al-Monitor című lap előzetesen azt írta, hogy a csúcstalálkozó előtti várakozások egyenesen elszomorítóak voltak: Ankarában tapintható volt a sértődöttség, Washington viszont nem is reagált a török állásfoglalásokra. A török vezetést felbőszítette, hogy az amerikai kormány úgy döntött: fegyvereket küld Szíriába, a Kurd Népvédelmi Egységeknek (YPG). Ankara – talán nem teljesen alaptalanul – attól tart, hogy a szíriai kurdoknak juttatott szállítmányokból eljuthatnak fegyverek a törökországi kurdok szeparatista pártjához, a Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK), amelyet mind Törökország, mind az Egyesült Államok terrorszervezetként tart számon. Washingtonban ugyanakkor meg vannak győződve arról, hogy a jó harcosok hírében álló kurdok megfelelő fegyverzethez jutása segítene eredményeket elérni az Iszlám Állam szétzúzásában.

A másik kényes téma Ankara számára az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatása, amit az Obama-adminisztráció többször megtagadott a vádakat alátámasztó bizonyítékok hiánya miatt. Gülen szálka a török vezetés szemében, Ankara a tavaly nyári puccskísérlet szervezésével is őt és híveit vádolja.

A két ország között sokat romlottak a kapcsolatok Barack Obama elnöksége idején, és Törökország nagy reményeket fűzött ahhoz, hogy Donald Trump elnökké választása után új fejezet kezdődik az amerikai–török kapcsolatok történetében, de könnyen lehet, hogy Erdogan csalódott az első megbeszélés során az amerikai elnökben. Elemzők szerint a török államfő arra számíthatott, hogy sikerül meggyőznie Trumpot: hagyjon fel a szíriai kurdok felfegyverzésével.

Folytatás

Forrás: magyarhirlap.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here