Tovább pusztít az infláció Törökországban: már 50% felett a drágulás

Kép forrása: www.pikrepo.com

Februárban 54,4%-ra gyorsult az infláció Törökországban az előző havi 48,7%-ról – jelentette be a török statisztikai hivatal csütörtökön. A brutális drágulásért elsősorban a líra tavalyi zuhanása felelős, a deviza egy év alatt 90%-kal értékelődött le.

Új húszéves csúcsra emelkedett a török infláció, a februári 54,4%-os ráta meghaladta az előzetes várakozásokat. A havi alapú áremelkedés is 4,8%-os volt januárhoz képest, míg a termelői árak egyetlen hónap alatt 7,2%-kal, egy év alatt pedig 105%-kal emelkedtek.

Az elszálló infláció elsődleges oka a török líra zuhanása, a deviza egy év alatt 90%-kal értékelődött le a dollárral szemben. Tavaly ősszel csak olaj volt a tűzre, hogy szeptemberben kamatcsökkentésbe kezdett a jegybank, 500 bázisponttal 14%-ra vágták az irányadó rátát. Így a török reálkamat továbbra is erőteljesen negatív.

A török inflációt is jelentősen emeli az energiaárak elszállása, ebből a szempontból az orosz-ukrán háború további nyomást helyezhet az országra, így nem lenne meglepő, ha további emelkedés jönne még a következő hónapokban.

Forrás: www.portfolio.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here