Történelmi döntés – Törökországnak most választania kell Moszkva és Washington között

Egy amerikai levél hangneme sokkolta Ankarát, mert az még fenyegetőbb volt, mint amikor 1964 tavaszán Lyndon Johnson elnök éles szavakkal óvta a török vezetést egy ciprusi katonai beavatkozástól. Helyi megfigyelők szerint az egy hét múlva kezdődő G20 csúcstalálkozó az utolsó esély, hogy Washington és Ankara elkerülje a kétoldalú kapcsolatok teljeskörű válságát. Káncz Csaba jegyzete.

Vasárnap ismétlik meg az isztambuli helyhatósági választásokat, amelyet bár az ellenzék március 31-én megnyert, de Erdogan elnök annak eredményét a választási bizottsággal megsemmisíttette. Az általános előrejelzések szerint az ellenzéki Ekrem Imamoglu két nap múlva még nagyobb arányban fogja megverni a kormánypárt jelöltjét, mint tavasszal. Az ellenzéki jelöltnek komoly hátszelet biztosít a török választók gazdasági bizalmi indexének összeomlása és a líra mélyrepülése. A Moody’s éppen egy hete minősítette le a török államadósságot, kedden pedig mindennek tetejébe még 18 török bankot is.

A várható isztambuli vereség – a metropolisz adja a török GDP több, mint 30 százalékát -, nemcsak belföldön, hanem a nemzetközi színtéren is jelentősen erodálná Erdogan tekintélyét és legitimitását, hiszen azt széles körben az elnökkel szembeni bizalmi szavazásnak fogják fel. A kormányzó AKP pártban megindult erjedés újabb szintre ugrana, hiszen mind Abdullah Gul korábbi elnök, mind Ahmet Davutoglu korábbi miniszterelnök új párt létrehozásán dolgoznak.

Washingtoni ultimátum érkezett

De Isztambul mellett számos geopolitikai fejlemény miatt is fájhat Erdogan feje. Bombaként robbant június 6-án Ankarában a korábbi amerikai ügyvivő védelmi miniszter levele, amelyen gyakorlatilag ultimátumot adott a török vezetésnek az orosz gyártmányú Sz−400 Triumf légvédelmi rakétarendszer megvásárlása kapcsán. A washingtoni adminisztráció – amely számára a döntés precedens értékkel is bír – egyértelművé tette, hogy az Sz−400-as beszerzést „vörös vonal”-nak tekinti.

Folytatás

Forrás: privatbankar.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here