Törökországot természetvédelmi akciók bolygatják fel

Két természetvédelmi akció indult el szinte egy időben Törökországban. Ezreket mozgósítanak azok az események, ami két helyszínen történik: az egyik a török Maldív-szigeteknek is nevezett Salda-tónál, a másik pedig az ország oxigénraktáraként is emlegetett Kaz-hegységben.

forrás: ilerihaber.org

Mi történik ezeken a helyszíneken, melyek különösen fontosak a természetet megóvni kívánó emberek számára?

A Kaz-hegységben a kanadai bejegyzésű, Alamos Gold nevű társaság egy aranybánya nyitása érdekében kezdett feltárási munkálatokat. Ennek eredményeként közel 200.000 fát vágtak ki hatalmas területen, melynek során nemcsak azokat érte kár, hanem a környék teljes élővilágát is.

forrás: sozcu.com.tr

A további károkozás ellen indított akció neve: Su ve Vicdan Nöbeti – azaz Víz és lelkiismereti ügyelet. Az akcióhoz egyre többen csatlakoznak, és augusztus 5-én már sok ezer ember gyűlt össze a helyszínen. A gyűlés – melyre egyre többen érkeznek – tovább folytatódik, várhatóan legalább 10 napig.

A tiltakozásokban részt vesznek parlamenti képviselők, polgármesterek, művészek, a környék falvaiban élők, diákok és tudósok, továbbá az Ügyvédek Szövetsége is teljes erőbedobással az akció mellé állt, ami remélhetőleg nagy segítséget jelent a védekezésben. A jogászok azonnal meg is indították az eljárást az erdővédelmi törvényre hivatkozva, és keresetüket máris benyújtották az Ügyészi Hivatalnak.

Sorra érkeznek az akciót támogató bejelentések is. Augusztus 18-án reggel például Fazil Say, a világhírű zongorista ad koncertet az erdőben.

Az akció nyomon követéséhez és a csatlakozáshoz használjuk a #KazDağlarıHepimizin #Kazdağınadokunma hashtageket.

A Salda-tóval kapcsolatban pár nappal korábban indultak el a tiltakozó akciók. Itt éppen az a probléma, hogy építkezni akarnak. Ez azonban – a szakértők és az átlagemberek szerint is – tönkre tenné a tó – mostanáig viszonylag érintetlen – környezetét.

A tó Törökország legmélyebb, a világon is a második legmélyebb tó, közel 185 méteres. Környezetének madárvilága páratlanul gazdag, és van olyan halfajta is, ami csak itt él.

forrás: artigercek.com

Az illetékes miniszter még februárban jelentette be, hogy közel 150.000 m2-es területet elfoglaló ún. Salda Nemzeti Kertet kívánnak itt létrehozni. A kivitelezési munkálatokra nyílt pályázatot hirdettek, melynek nyertese a TOKI társaság lett. A munkálatokat augusztus 31-én akarják megkezdeni, majd egy éven át dolgoznának. Az első ütemben a tó dél-keleti részén, Yeşilova település strandjánál kezdik meg a munkálatokat, majd a legszebb hófehér homokos parttal, és türkiz színű vízzel rendelkező Doğanbaba falunál folytatják. A tervek szerint a létesítmények 4.413 m2-t tennének ki, amit az akcióban résztvevők meg kívánnak akadályozni.

Az akció nyomon követéséhez és a csatlakozáshoz használjuk a #SaldayaDokunma és #SaldayaSahipÇık hashtageket.

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here