Törökországban stagnál a halálozások száma

Törökországban szerdán az utóbbi napok adataihoz hasonló mértékben, 117-tel nőtt az új típusú koronavírus-járvány halálos áldozatainak a száma, amely így 2376-ra emelkedett – közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a tárca által létrehozott tudományos tanács ülését követő ankarai sajtótájékoztatóján, tudatva azt is, hogy az igazolt fertőzöttek száma 24 óra alatt 3083-mal nőtt, ami jelentős esés az elmúlt hetek mutatóihoz képest.

Az újonnan regisztrált betegek napi száma Törökországban április 6-án járt legutóbb 3100-hoz közeli szinten, azóta 3783 és 5138 között mozgott. A mostani értékkel a fertőzöttek száma megközelítette a százezret, 98 674-re emelkedett.

Koca szerint az adatok azt mutatják, hogy a járvány az ellenőrzésük alá került. Egyúttal hangsúlyozta, hogy járvány elleni küzdelemben adatot elhallgatni legalább olyan veszélyes, mint maga a járvány. Ha nincs meg a bizalom, ilyen léptékű járványon nem lehet túljutni – tette hozzá. A tárcavezető azt is mondta, hogy a világjárvány ellenére a török kórházak annyira sincsenek leterhelve, mint azelőtt, a telítettség például még mindig mintegy 30 százalék.

Az egészségügyi miniszter később rámutatott: a korai diagnózisnak és a hatékony kezelésnek köszönhetően az intenzív osztályokon fekvő, valamint a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma napról napra csökken. Közölte: jelenleg 1814 fertőzöttet gondoznak az intenzív osztályokon, 51-gyel kevesebbet, mint előző nap, gépi lélegeztetésre pedig 985-en szorulnak, ami 21-gyel alacsonyabb a keddi értéknél, így ezzel április 13. óta nem volt ilyen alacsonyan. A gyógyultnak minősítettek száma az elmúlt napban 1559-cel, tehát az új esetek nagyjából felével emelkedett, és elérte a 16 477-et.

A török hatóságok a kórokozó hivatalos, március 11-ei megjelenése óta csaknem 751 ezer vírustesztet végeztek el a 83 milliós országban, ebből hetedik napja, szerdán is csaknem 40 ezret.

Folytatás

Forrás: propeller.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here