Törökországban a közösségi médiában keresik a líra zuhanásának az okát

Több száz profilt vizsgálnak, mert a gazdasági stabilitást veszélyeztető lépéseket tettek.

Nyomozás indul Törökországban több száz olyan internetes profil ellen, amelyek a közösségi médiában a hatóságok szerint a líra árfolyamesését kiprovokáló bejegyzéseket tettek közzé – jelentette be hétfőn a török belügyminisztérium. A tárca közlése szerint 346 felhasználói fiókra vonatkozóan kezdenek vizsgálódni a hatóságok. Az isztambuli ügyészi hivatal is bejelentette, hogy vizsgálatot indított olyan személyek ellen, akik „a gazdasági stabilitást veszélyeztető lépéseket tettek”.

Múlt pénteken újabb történelmi mélypontra zuhant a török líra árfolyama az amerikai-török kapcsolatok elmérgesedése és a féktelen infláció miatti aggodalmak hatására. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az árfolyamzuhanás logikus érvekkel nem magyarázható, az egy Törökország elleni „politikai összeesküvés” eredménye, és az a célja, hogy Törökországot megadásra kényszerítse minden területen, így a pénzügyek terepén és a politikában is. A pénzügyminisztérium bejelentette, hogy akciótervet készítettek a befektetők megnyugtatására, és hétfőn el is kezdik ennek végrehajtását.

A NATO-szövetséges Egyesült Államok és Törökország kapcsolata az utóbbi időben fokozatosan romlik, amit csak súlyosbított az, hogy Donald Trump amerikai elnök nemrég az acél- és alumíniumcikkek védővámjának jelentős megemelésével fenyegette meg Törökországot. A két ország viszonyának elmérgesedéséhez nagyban hozzájárult a több mint 20 éve Törökországban élő Andrew Brunson észak-karolinai lelkipásztor ügye. Az amerikai férfit két éve, a puccskísérlet után tartóztatták le, azzal vádolva, hogy támogatja Fethullah Gülen hitszónokot és mozgalmát, valamint kémkedik az Egyesült Államok javára. Nemrégiben a börtönből házi őrizetbe helyezték, az amerikai kormány azonban a feltételek nélküli azonnali szabadon bocsátását követeli.
Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter egy nagykövetek előtt mondott ankarai beszédében azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem fog elérni semmit azzal, ha Törökországot fenyegeti és szankciókat vezet be. A török diplomácia vezetője felszólította Washingtont, hogy tartsa magát a hagyományos barátságon és NATO-szövetségen alapuló kapcsolataikhoz. „Támogatjuk a diplomáciát és a párbeszédet, de a büntetéseket nem tudjuk elfogadni” – mondta Cavusoglu.

Forrás: hvg.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here