Törökország utcanévvel bökött oda az USA-nak

Átkeresztelték Ankarában az afríni török katonai offenzíva nevére az amerikai nagykövetség mellett húzódó sugárutat. Az új Olajág feliratokat kora délután gondosan elhelyezték az ankarai városháza alkalmazottjai, jelentette az AFP tudósítója.

Törökország január 20-án indította el az Olajág hadműveletet az Ankara által terrorszervezetnek tekintett, de az Iszlám Állam (IS) terrorszervezet elleni harcban az Egyesült Államok szövetségeseként harcoló Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia ellen az észak-szíriai Afrínban.

Az offenzíva miatt ismét nőtt a feszültség a két NATO-tagállam között. Törökország azzal fenyegetett, hogy az Afríntól száz kilométerre keletre fekvő Manbídzs felé nyomul tovább, ahol amerikai katonák állomásoznak a YPG oldalán.

A névváltoztatásról az ankarai városháza döntött a múlt héten. A nagykövetség címe ugyanakkor nem változik, mert a hivatalos címe a modern Törökország megalapítójáról, Atatürkről elnevezett, a most átkeresztelt sugárútra merőleges körúton található. Az átnevezett sugárút eddig Nevzat Tandogan ankarai kormányzó (1929-1946) nevét viselte.

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter csütörtöki és pénteki látogatása alatt Ankara és Washington megállapodott, hogy munkacsoportokat hoznak létre, amelyek feladata a szíriai kérdésben a felek közötti nézetkülönbségek tisztázása lesz, írja az MTI.

Folytatás

Forrás: index.hu

Kép: google maps


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here