Törökország rakétavetőkről tárgyalna Magyarországgal

Kép forrása: hu.wikipedia.org (U.S. Army photo by Spc. Russell J. Good) (Released)

Sajtóinformációk szerint Magyarország is szeretne beszerezni az amerikai HIMARS rakétatüzérségi eszközből. A felvetésre már a török ipari és technológiai miniszter már válaszolt is, kész tárgyalni a kormánnyal egy alternatív javaslatról.

Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszter kijelentette, hogy Ankara kész megvitatni a többszörös rakétaindító rakétarendszerek (MLRS) szállítására vonatkozó lehetőségeket az amerikai HIMARS alternatívájaként. A hétfőn Budapesten megrendezett magyar–török gazdasági vegyes bizottság nyolcadik ülését követően – mint arról korábban az Index is beszámolt – a Magyar Érdemrend középkeresztjét adta át a külgazdasági és külügyminiszter a török politikusnak.

Nem tudom, hogy Magyarország tesz-e lépéseket a HIMARS beszerzésére, de azt mondom: Törökországban alternatív rendszereket gyártunk. Ha Magyarországnak igénye van rá, készek vagyunk megadni a szükséges támogatást – idézte a minisztert a TGRT.

Szijjártó – mint a csatorna megjegyezte – válaszában kifejtette, hogy amikor Magyarország mérlegeli a hadseregének fegyverzetbeszerzési lehetőségeit, természetesen először a NATO-szövetségesekhez, köztük Törökországhoz fordul. A rakéta-sorozatvető rendszer beszerzésének lehetőségeivel kapcsolatban elmondta, hogy vannak javaslatok, amelyeket először a védelmi minisztérium, majd a kormány értékel.

Mint arról korábban beszámoltunk, több, jelenleg is vagy korábban a Honvédelmi Minisztérium kötelékébe tartozó forrás arról beszélt a Szabad Európának, hogy ismét felvetődött a HIMARS-beszerzés magyar részről. A lap úgy tudja, hogy évek óta visszatér ez a kérdés több belső fórumon, de eddig más beszerzések fontosabbnak bizonyultak.

Forrás: index.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here