Törökország miatt aggódik a NATO-főtitkár

Forrás: nato.int

Komoly aggályait fejezte ki Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) főtitkára a NATO-tagállam Törökországgal kapcsolatban az Európai Parlament külügyi és védelmi bizottságának együttes ülésén hétfőn.

toltenberg a többi között a Földközi-tenger keleti medencéjében található gázlelőhelyek kapcsán kialakult vitát, Ankara döntését az orosz Sz-400-as légvédelmi rendszerek beszerzéséről és a demokratikus jogok törökországi helyzetét említette példaként.

A NATO-főtitkár egyben hangsúlyozta, hogy mindig is lesznek viták egy olyan katonai szövetségben, amelyben harminc tagállam vesz részt eltérő múlttal, földrajzi fekvéssel és politikai viszonyokkal. A szervezet feladata az, hogy fontos platformot szolgáltasson komoly polémiákhoz a problémák megoldása és a feszültségek mérséklése végett – mondta.

Stoltenberg a Földközi-tenger keleti medencéjében található gázlelőhelyek kapcsán Törökország és Görögország, illetve Ciprus között kialakult vitával összefüggésben rámutatott, hogy a NATO ebben az ügyben a katonai konfliktusok elkerülését szolgáló mechanizmusával segítette elő a feszültség feloldását. Úgy vélekedett, ez elősegítette a tárgyalások megindítását a felek között.

Forrás: www.atv.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here