Törökország és a húsvét

Húsvétkor a keresztények Jézus Krisztus feltámadását ünneplik az egész világon – így Törökországban is.

A húsvét a karácsonytól eltérően nem rögzített ünnep, a nap állásához viszonyítva állapítják meg.

A dátum pontos meghatározásához ismernünk kell kicsit a történelmet is. 325. május 20-án nyitotta meg I. Konstantin bizánci császár a niceai zsinatot, a keresztény egyház első általános gyűlését. A két hónapos gyűlésen a becslések szerint több mint 300 birodalmi püspök, diakónusokkal és papokkal kiegészítve mintegy 1800 fő vett részt, köztük olyan híres egyházatyák, mint az alexandriai Alexandrosz pátriárka és diakónusa, Athanasius vagy a caesareai Eusebius.

A niceai zsinaton tárgyaló egyházi vezetők egyik legfontosabb feladata a húsvét idejének pontos meghatározása volt, melyet végül a tavaszi napfordulót követő első holdtölte utáni vasárnapra tettek, egységesítve ezzel az ünnepi gyakorlatot az egész birodalomban.

A húsvéti előtti hét a nagyhét, mely több fontos napot is tartalmaz, ilyen a nagypéntek, amikor Jézus keresztre feszítésére emlékezünk. Ezt követi a nagyszombat, amikor Jézus kínszenvedéséről és haláláról elmélkednek a hívők, majd a vasárnap, vagyis húsvét napja, a keresztények ezen a napon ünneplik Jézus Krisztus feltámadását.

Törökországban a keresztényeknek gazdag vallási múltjuk van. Számos történelmi szempontból jelentős templom van például Isztambulban, ahol ezen a napon több nyelven is tartanak szentmisét, amelyek különleges élményt nyújtanak azoknak, akik ekkor látogatnak el a városba. Ilyen templom a Beyoğluban található Páduai Szent Antal templom vagy az örmény közösség Szűz Mária temploma Hatayban.

A cukrászdákat édes búzakenyérrel és tojásokkal díszítik. Bár nem olyan elterjedt, mint Európában, de főként Isztambulban találkozhatunk húsvéti nyuszikkal, színes tojásokat gyűjtő gyerekekkel és ünnepi ételekkel is.

Ekkor érdemes felkeresni a Törökország nyugati tartományában, İzmirben található Szűz Mária házat is, ahol szintén tartanak ünnepi szentmisét. A mise után lehet egy-egy szál gyertyát gyújtani, majd felírhatjuk kívánságainkat egy cédulára, és feltűzhetjük a „kívánságfalra”.

Forrás: dailysabah.com, bianet.org, rubicon.hu

Kollár Kata – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here