Törökország eltörölné a miniszterelnöki posztot

erdogan-fekete-hatterfennyelA török kormány megszüntetné a miniszterelnöki pozíciót, és elnöki rendszert alakítanának ki Recep Tayyip Erdogan körül. Maga az ötlet, hogy a jelenleginél is nagyobb hatalmat adjanak Erdogan kezébe, nem újdonság, de most egy miniszter beszélt a konkrét elképzelésekről az Anadolu állami hírügynökségnek az AFP szerint. Jövőre lehet népszavazás a kérdésről.

Veysel Eroglu erdő- és vízügyi miniszter az Egyesült Államok elnöki rendszeréhez hasonlította az elképzelésüket. A miniszterelnök kiiktatása után szerinte az elnök alatt egy, esetleg két alelnök lenne az új rendszerben. A tervek szerint a miniszterek ezután nem lennének parlamenti képviselők, Eroglu szerint így választanák teljesen szét a törvényhozási és a végrehajtási hatalmi ágat.

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) népszavazást tartana az átalakításról, ennek a kiírásához legalább 330 szavazatra lesz szükségük az 550 fős parlamentben. Eroglu szerint az ellenzéi Nacionalista Mozgalom Párt (MHP) képviselőinek támogatásával ez meglehet, és jövő tavasszal írhatják ki a népszavazást. Ha ez sikeres lenne, 2019-ben jöhetnének a választások.

A Hurriyet Daily News nevű török lap egy újságírója kedden azt írta, a változás egyben azt is jelentené, hogy a számláló újraindulna, így hiába engednem a szabályok csak maximum két elnöki ciklust, Erdogan 2029-ig hatalomban maradhatna.

Folytatás

Forrás: index.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here