Törökország akciótervet ígér a líra megmentésére

Törökország akciótervet készített a befektetők megnyugtatására, és hétfőn el is kezdi ennek végrehajtását – jelentette be egy lapinterjújában a török pénzügyminiszter, miután a török líra árfolyamvesztése újabb rekordot döntött az ázsiai-csendes-óceáni kereskedés hétfői kezdetekor.

Erdoğan szerint nem kell félni, hiszen “Allah velük van”. A forint is megérezte a felfordulást. Trump újabb szankciókkal sújtotta Törökországot.

Az MTI szerint Berat Albayrak a Hürriyetnek adott interjújában megismételte Recep Tayyip Erdoğan államfő vádját, hogy a líra gyengesége egy Törökország elleni politikai támadás eredménye, de – mint mondta – ezt ki fogja védeni az akcióterv, amelyről azonban részleteket nem árult el. „Intézményeink megteszik a szükséges intézkedéseket, és ismertetik a piaccal a bejelentéseket.” Készítettek tervet a bankok és a reálgazdaság számára is, amely magába foglalja az árfolyamváltozást legjobban megsínylő kis- és közepes vállalkozásokat – tette hozzá a miniszter, aki Erdoğan veje is egyben.

Albayrak visszautasította azt a felvetést, hogy Törökország esetleg be akarna avatkozni a dolláralapú bankszámláknál, kijelentette, hogy szó nincs ezek befagyasztásáról vagy lírára való központi átváltásáról.

Hétfő reggel az ázsiai-csendes-óceáni kereskedésben egy dollár már 7,24 lírát ért. Albayrak interjúja hatására utána valamennyit javult az árfolyama, közép-európai idő szerint vasárnap este 22 óra 40 perckor 7,08-on állt.

Erdoğan vasárnap azt mondta: az árfolyamzuhanást eredményező “művelet” célja az, hogy Törökországot megadásra kényszerítse minden területen, így a pénzügyek terepén és a politikában is. „Nézzünk szembe ezzel az új, alattomos politikai összeesküvéssel. Isten segítségével, felülkerekedünk” – mondta.

A török elnök júniusban, előrehozott választáson, a vártnál könnyebben választatta újra magát, a tavalyi alkotmánymódosítás révén példátlanul erős hatalommal. A török gazdaság egyensúlytalanságai – amelyek a 80 milliós ország méreténél fogva egy szélesebb válság elindítói is lehetnek – szerepet játszhattak abban, hogy Erdogan a választások előrehozása mellett döntött, hogy még a válság kirobbanása előtt kezdje meg újabb elnöki ciklusát.

Forrás: index.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here