Törökország a sorozatok külföldi eladásában második a világon

Mehmet Nuri Ersoy, Törökország kulturális és turisztikai minisztere elmondta, hogy a török sorozatgyártási szektor olyan jelentős növekedésen ment keresztül, hogy immár az egész világon – a külföldre eladott sorozatok bevételeit figyelembe véve – az USA után a második helyre lépett. A sorozatgyártás és -eladás immár 350 millió dolláros üzletágat jelent.

 

forrás: sinematikyesilcam.com

A miniszter az AA (Anadolu Ajansı) Hírügynökség részére juttatott el a napokban egy nyilatkozatot, melyben a török film- és sorozatszektorról, továbbá az országban található ásatásokról, múzeumlátogatottságról, illetve opera, balett és színházi előadások jegyeladásairól ejtett szót.

Összefoglalta, hogy mely területen milyen támogatást fognak nyújtani ahhoz, hogy Törökország nemzetközi szinten nagyobb ismertségre tegyen szert.

Az országban 153 ásatási és romfeltárási munka folyik, 31 külföldi és 122 hazai irányítás alatt. Az ásatások területén az lesz a cél, hogy az érintett helyszín 12 hónap feltárási munka után látogatható múzeummá alakuljon. Az ehhez szükséges támogatást biztosítani fogják – az ígéretek szerint. Ezzel kívánják elérni, hogy új helyszínekre vonzzák a turistákat. Ezenkívül múzeumokról szóló, ismertető kampányt indítanak áprilistól külföldön, hogy az országba látogató turistákat azok meglátogatására ösztönözzék.

Minden olyan film és sorozat gyártásához, mely Törökországnak segítségére lehet abban, hogy külföldön jobban megismerjék, illetve azt külföldön is értékesíteni tudják, támogatást nyújtanak. Az országban a készítés során elköltött összeg 30%-ának megfelelő hozzájárulást fizet majd az állam. Mind a hazai, mind a külföldi nézőszám emelkedését várják ettől. Ezenkívül cél még külföldi stábok törökországi forgatási helyszínekre történő csábítása is.

Mindennek érdekében a minisztérium készít egy ún. Filming Turkey, azaz Vedd filmre Törökországot elnevezésű, az országot bemutató platformot.

Ersoy miniszter elmondta: „Ebben a bemutatkozásban minden szerepelni fog: Törökország azon természetben fellelhető helyszínei, ahol lehetőség nyílik filmforgatásra; a forgatáshoz segítséget nyújtó beruházások, cégek. A turisták számára is információul szolgál majd, illetve beindíthat egy filmturizmust is. Nem beszélve arról, hogy a forgatások a turizmust azzal is támogatják, hogy a stáb tagjai egyben turisták is.”

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here