Török tiszteletbeli főkonzulátus nyílt Egerben

Magyarországon elsőként Egerben nyílt tiszteletbeli főkonzulátusa a Török Köztársaságnak kedden a Hotel Eger&Parkban.

A megnyitó előtt rövid koncerttel kedveskedett az Eszterházy Károly Egyetem egy török hallgatója. Ezt követően Harmati Judit, a Török Köztársaság egri tiszteletbeli főkonzulja mondott köszöntő beszédet.

– Múlt, jelen s jövő történelmi találkozása e jeles nap. A múltbeli események hatással vannak a jelenre, ezzel formálják a jövőt azért, hogy e két nemzet barátsága elmélyüljön, s felvirágoztassuk azt az együttműködést, mely hatással lehet a kultúránkra, az idegenforgalomra, a sportra, az oktatásra és a közös gazdasági tevékenységünkre – hangsúlyozta. Mint mondta, öt évvel ezelőtt kezdődött el ez a folyamat. Az akkori török nagykövet megkereste a korábbi városvezetést, aki Harmati Juditot kérte fel erre a pozícióra.

– Ötéves álom vált valóra, mely nagy megtiszteltetés számunkra. Magyarországon három tiszteletbeli főkonzulátus létesül, elsőként Egerben – tette hozzá.

Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere beszédében megköszönte a korábbi városvezetés, s minden résztvevő munkáját, mely létrehozhatta a főkonzulátust.

– Városunk életét évszázadokon keresztül meghatározta a török-magyar történelem, ennek lenyomatát szinte minden utcasarkon fölfedezhetjük. Ez a pillanat méltó Egerhez, nagy dolog, hogy a török köztársaság nagykövete itt nyit először ilyen intézményt – tette hozzá. Szavai szerint arra törekszenek majd, hogy a főkonzulátust a legtöbb tartalommal töltsék meg.

Őexcellenciája Ahmet Akif Oktay, a Török Köztársaság magyarországi Nagykövete is köszöntötte a megjelenteket.

– Azt a boldogságot s büszkeséget éljük most át, hogy mi vagyunk az első ország, mely főkonzulátust nyit Egerben. Ezek az intézmények nagyon fontos szerepet játszanak az országaink közti baráti kapcsolatok kialakításában. Törökországnak egy ideje nincs aktív tiszteletbeli főkonzulátusa Magyarországon. Most megpróbáljuk kompenzálni ezt a helyzetet a hevesi megyeszékhelyen. Eger után rövid időn belül Sopronban és Szegeden is nyílik majd ilyen intézmény – fogalmazott.

Hozzáfűzte, Eger különleges helyet foglal el a két ország közös történelmében, a népeink közötti barátság egyik legfontosabb szimbólumainak egyike. Harmati Juditot méltatva elmondta, a lehető legmegfelelőbb ember látja el az egri tiszteletbeli főkonzuli feladatokat.

Schőberl Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára is részt vett az ünnepségen, aki egy kis történelmi áttekintés után azt mondta, a magyar-török kapcsolatokat ma már nem történelmi kényszerhelyzetek formálják, hanem két szabad nép közös törekvése a barátság, az együttműködés elmélyítésére.

Forrás: www.heol.hu


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here