Török tanárnőt is jelöltek a „tanárok Nobel-díjára”

Nurten Akkuş, a samsuni Ayvacık iskola-előkészítő pedagógusa és igazgatónője felkerült a Varkey Alapítvány 2018-as döntőseinek listájára. Az alapítvány adja át minden évben a „tanárok Nobel-díjának” is nevezett Global Teacher Prize kitüntetést. A döntősök névsorát Bill Gates, a Microsoft társalapítója jelentette be.

A döntősöket szigorú kritériumok alapján választották ki, mint a diákok inspirálása és tanulásuk segítése. Az is fontos szempont volt, hogy ezek a tanárok olyan vezetők, akik újításokat vezettek be az osztályokban és tanártársaikat is támogatták” – mondta Gates az alapítvány honlapján közzétett videóüzenetben, február 13-án.

Akkuş egyike a 10 döntősnek, akiket 173 ország több, mint 30 000 jelöltje közül választottak ki.

A nyertes 1 millió dollárt kap, melyet 10 év alatt, egyenlő részletekben fizetnek ki. A győztes nevét a március 18-án Dubajban megrendezésre kerülő Globális Oktatási és Képzési Fórumon jelentik majd be.

Akkuş azért került a jelöltek közé, mert az „Apa mondj egy mesét” projektjével a világon elsőként azt szeretné elérni, hogy az apák nagyobb részt vegyenek ki gyermekeik neveléséből. Elismert munkája tartalmaz egy „játékgyűjtési projektet” is, amelyben önkénteseket toboroz arra, hogy játékokat gyűjtsenek, és azokat szétosszák az ország hátrányos helyzetű térségeiben élő gyerekek között. Akkuş munkássága a sportban is kiemelkedő: létrehozta Törökország első olyan játékcsarnokát, ahol különböző korú és érdeklődési körű gyerekek játszhatnak együtt.

A további 9 döntős között ausztrál, brazil, belga, kolumbiai, norvég, fülöp-szigeteki, észak-afrikai, angol és amerikai is van.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo


1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here