Török szakértői delegációt fogadott az OAH

Kép forrása: www.pikrepo.com

2023. szeptember 5–7. között kilencfős török hatósági delegációt fogadott az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) annak az együttműködési megállapodásnak a keretében, amit 2022 őszén kötött a török nukleáris hatósággal.

Az OAH szakértői áttekintést adtak az üzemelő atomerőművek tekintetében az öregedéskezeléssel kapcsolatos hazai szabályozásról, a biztonsági kultúra felügyeletéről, ellenőrzési tevékenységről és kapcsolódó képzésekről, az üzemeltetésitapasztalat-hasznosítással kapcsolatos hatósági gyakorlatról, valamint a kutatóreaktorok ellenőrzéséről. Az OAH számára kiemelten fontosak a török-magyar szakértői találkozók, mert Törökországban szintén VVER-típusú reaktorokat létesítenek, így a török hatóság jelentős tapasztalattal rendelkezik az ilyen típusú, új atomerőművi blokkok létesítésének felügyeletével kapcsolatban – olvasható a hivatal közleményében.

A török hatóság munkatársai a törökországi, új atomerőművi blokkok létesítéséhez kapcsolódó tapasztalataikat osztották meg, külön kitérve az építészeti és berendezésgyártási témakörökre. A program keretében ellátogattak a Paksi Atomerőműbe is, ahol többek között megtekintették a reaktor- és a turbinacsarnokot, valamint a Karbantartó Gyakorló Központot.

Forrás: atombusiness.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here