Török népszavazási térkép mutatja meg frappánsan, miről szól ma a világpolitika

Ez lenne a szó szoros értelmében vett népuralom?

Ahol a török szavazók kis többséggel ugyan, de nemet mondtak a török elnöknek erős prezidenciális hatalmat adó vasárnapi népszavazási kérdésre, ott koncentrálódik a török GDP 72 százaléka, és ott veszik meg a Törökországban eladott könyvek 85 százalékát. Ezek a nagyvárosok, a tengerparti, valamint a kurdok lakta területek.

Ahol többen örülnének Recep Tayyip Erdogan teljhatalmának, ott értelemszerűen kevésbé teljesít a gazdaság, és kevesebb könyv fogy – derül ki a Diren Yardimli oslói születésű török dizájner által megosztott térképből.

Mint arról beszámoltunk, vasárnap a török választók kis többsége igent mondott az elnöki rendszer bevezetéséről szóló alkotmánymódosításról szóló kérdésre. Ha keresztül viszik az alkotmánymódosítást, Recep Tayyip Erdogan elnök gyakorlatilag korlátlan hatalmat kap. Míg Erdogan szerint az államfői jogkör kibővítésére az országot fenyegető biztonsági kockázatok miatt van szükség, az elnök ellenfelei szerint a politikus önkényuralmi rendszert épít, s visszaél hatalmával. Az ellenzék szerint elcsalt népszavazás miatt hétfő este több ezer tüntető vonult az utcára Isztambulban. Az Európa Tanács szerint az ellenzék indokoltan dühöng: 2,5 millió szavazatot is elcsalhattak.

Forrás: HVG


1% ADÓDÉRT 100% Törökország!

Ezúton is köszönjük, hogy az SZJA 1%-ának felajánlásakor gondol a Türkinfo Alapítványra!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here