Török-kori műhelyre bukkantak a Móra múzeum mögött

Török-kori tímárműhely maradványaira bukkantak a Móra Ferenc Múzeum régészei a Közművelődési Palota tövében. A műhely az egykori szegedi vár falain belül működött, és azért is különleges, mert épített falú örökséget az eddigi, várat érintő feltárások során még nem találtak. Az egykori épület egy 19. századi járda alatt feküdt, és a török-korban működhetett. A falak egy része mellett különböző cserzőgödröket is feltártak, valamint egy épített falú cserzőmedence is előkerült, ahová a kikészítésre váró bőröket lógathatták be. Emellett sok török-kori kerámiaanyag is a felszínre bukkant.

Az egykori szegedi várat érintő régészeti feltárások hosszú évek óta zajlanak Szeged belvárosában. Eddig főként a vár falának maradványait találták meg: ez az első alkalom, amikor épített falú örökséget tártak fel a szakemberek a vár falain belül. A feltárást egyébként a Móra-múzeum körül zajló parképítési munkálatok miatt végzik el.

A tímár egyébként a bőrt, nyersbőrt kikészítő, illetve egyszerűbb lábbeliket varró mesterember régies neve, aki bőrök kikészítésével, cserzésével foglalkozik. A szakma talán legnagyobb emléke Szegeden a Maros utcában áll: az 1810 körül épült ún. Tímárházat empire stílusban emelték, egykoron az épület zsaluzott padlástérben tímárbőrt és gabonát tároltak.

Forrás: szegeder.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here