Török élelmiszerek áraszthatják el az európai boltokat

Kép forrása: www.pikrepo.com

Az energiaválság miatt többen felhagytak a növénytermesztéssel Európában, a kiskereskedelmi üzletek pedig inkább Törökországból szerzik be az élelmiszert.

Sokan hagytak fel a növénytermesztéssel az energiaválság hatására Európában, a kontinens szupermarketjei pedig a dél-törökországi Antalyából szerzik be az élelmiszert – írja a Hürriyet.

Törökország lett az európai szupermarketek legfontosabb beszállítója. A magas földgázárak miatt sokan már tavaly leálltak a növénytermesztéssel, és egyre többen választották inkább a török beszállítókat. Azt gondolhatták, a problémák az idei évben megoldódnak, de most már a nagyobb üzletláncok is Antalyában tárgyalnak – mondta a Nyugat-Mediterrán Exportőrök Szövetségének elnöke, Ümit Mirza Cavusoglu.

Az energiaválság betett az európai gyümölcs- és zöldségtermesztésnek, főként a paradicsom termése maradt el az elvárt szinttől. Emiatt a szupermarketláncok inkább új források után néznek a téli hónapok előtt. Cavusoglu szerint nem csak gyümölcs- és zöldséghiány van, minden élelmiszertípusból hiányosak az európai készletek.

Ráadásul ezen a télen erős turisztikai szezonra is számítanak a törökök, ami még több élelmiszerfogyasztással jár. A mezőgazdasági szektornak tehát a szállodák ellátására is gondolnia kell – mondta Cavusoglu.

Forrás: www.napi.hu


1 COMMENT

  1. Szeretem a török ​​ételeket, így nem látok hasonlót. Először is, a verseny ösztönözheti a helyi termelést. Mert az elmúlt években a termékek minősége romlott, az árak pedig csak emelkednek.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here