Török drónok beszerzését tervezi Románia

Kép forrása: commons.wikimedia.org

A Bayraktar pilóta nélküli repülői az ukrajnai háborúban szereztek hírnevet, most másik szomszédunk is bevásárolna belőlük.

Románia három darab, egyenként hat harci drón távirányítását ellátó, Bayraktar TB2-es típusú pilóta nélküli repülőgéprendszert tervez beszerezni – közölte csütörtökön a G4Media.ro bukaresti hírportál.

A román védelmi minisztérium augusztus elején kért előzetes jóváhagyást a parlamenttől a beszerzési eljárás elindításához. Az indoklásban a tárca az ország a NATO-ban Romániára háruló védelmi feladatok teljesítésére és az ország 2040-ig tartó haderőfejlesztési céljainak megvalósítására hivatkozik.

A szerződés áfa nélküli értéke 300 millió dollárra tehető, ami nemcsak a 18 drón és az irányításukra szolgáló rendszerek beszerzését, hanem a telepítésük logisztikai költségeit, valamint a kezdeti kiképzés árát is magában foglalja.

A G4Media felidézte: a Bayraktar drónokat gyártó cég tulajdonosa Recep Tayyip Erdogan török elnök veje és az ő családnevét viselik az ukrajnai háborúban hírnevet szerzett pilóta nélküli repülők. A lap úgy tudja: a nagy hatótávolságú pilóta nélküli harci gépek vételára egymillió dollárnál kezdődik, felszereltségük függvényében pedig beszerzési költségük 5-5,5 millió dollárig emelkedhet, de így is olcsóbbak, mint az amerikai gyártmányú drónok.

Forrás: www.vg.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here