Török bíróság előtt egy gülenistának kikiáltott amerikai lelkész

Megkezdődött ma a nyugat-törökországi Aliaga városában egy kémkedéssel és “gülenizmussal” vádolt amerikai lelkész, Andrew Craig Brunson pere.

Megkezdődött hétfőn a nyugat-törökországi Izmir tartomány Aliaga városában a kémkedéssel és terrorszervezetekkel való kapcsolattartással vádolt amerikai lelkész, Andrew Craig Brunson pere – jelentette a Dogan török hírügynökség.

Brunson a török hatóságok szerint együttműködött a 2016-os puccskísérletért felelőssé tett, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muszlim hitszónok nemzetközi hálózatával, továbbá a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezettel, amiért akár 35 évi börtönre is ítélhetik. Ankara mind a Gülen-mozgalmat, mind a PKK-t terrorszervezetnek tartja.

A lelkész 15 évet kaphat a gülenista, illetve a kurd szeparatista terrorszervezet nevében elkövetett bűnökért, másik 20-at pedig államtitkok politikai és katonai kémkedés céljából történő birtoklásáért.

A vádirat értelmében Brunson egyebek mellett kapcsolatban állt a Gülen-hálózat legfelsőbb vezetőivel, izmiri templomában tartott beszédeiben többször dicsérettel illette mindkét említett terrorszervezetet, és gyakran eljárt azok találkozóira, akár az ország Izmirtől távoli, főként kurdok lakta délkeleti részébe is.

Folytatás >>>

Forrás: bumm.sk


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here