Tömegesen pusztulnak a delfinek a Fekete-tengerben az orosz-ukrán háború kezdete óta

Kép forrása: www.pikrepo.com

A fekete-tengeri régió országainak tengerbiológusai és ökológusai riadót fújnak, mivel négy hónapja tömegesen pusztulnak delfinek, írja a Kyiv Independent. Ivan Ruszev, az ukrán Tuzly-torkolatok Nemzeti Természetvédelmi Park környezettudósának becslése szerint március és július között legalább ötezer delfin pusztult el a Fekete-tengerben. Ez a szám háromszorosa a háború előtti adatoknak.

A delfinek echo-lokációt, más néven szonárt használnak a kommunikációhoz, a táplálékkereséshez és a navigációhoz egyaránt. Az orosz fekete-tengeri flotta tengeralattjárói, erős hidrokollátorai, valamint a robbanások által keltett állandó víz alatti zaj a delfineknek akusztikai traumát okoz, megbénítva ezt a létfontosságú rendszert.

Ennek következtében a delfinek nagyobb számban pusztulnak el, mivel nehezen találnak táplálékot, és legyengült immunrendszerük miatt fogékonyak lesznek a vírusokra és parazitákra. Mivel az orosz hadihajók a Fekete-tengeren keresztül rakétákat lőnek ki ukrán területekre, pusztulásuk várhatóan tovább folytatódik, ami pusztító hatással lesz a fekete-tengeri ökoszisztémára.

Oroszország február 24-i inváziója előtt a biológusok hálók maradványait találták a halászok és orvvadászok által levágott uszonyú, halott delfinek testén, most érintetlenül találják őket. „Soha nem láttam még ilyet. Ez valami teljesen új és ijesztő” – mondta Ruszev.

A Fekete-tenger delfinállománya az elmúlt száz évben rohamosan csökkent, az ukrán környezetvédelmi és természeti erőforrások minisztériuma szerint a huszadára, a múlt századi 6 millióról a mai 253 ezerre.

Ruszev szerint a partra mosott delfinek száma általában csak az elpusztult delfinek öt százalékát teszi ki. Azokat, amiket nem találnak meg a partokon, a madarak, rákfélék és más tengeri ragadozók fogyasztják el.

A Tudav török tengerkutatási alapítvány jelentése szerint május óta legalább nyolcvan elpusztult delfint találtak a Fekete-tenger nyugati részén. Bár a török biológusok egyetértenek abban, hogy a Fekete-tengeren még sosem volt „ennyi hajó és ennyi zaj”, azt mondják, nincs közvetlen bizonyítékuk arra, hogy a delfinek az Ukrajnában zajló háború miatt pusztulnak el (ami mintegy 630 kilométerre van Törökországtól).

Folytatás

Forrás: 444.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here