Több mint kétezer éves föld alatti várost tártak fel Törökországban

Kép forrása: twitter.com

Régészek egy csoportja egy hatalmas föld alatti várost tárt fel Délkelet-Törökországban. A hosszú folyosókkal átszőtt alagútrendszert közel 2000 évvel ezelőtt építhették és akár 60–70 ezer ember is lakhatott benne – olvasható a Hirado.hu cikkében.

A föld alatti rendszert mintegy két éve fedezték fel, miközben a Mardin tartományban fekvő Midyat műemlékeit állították helyre. Gani Tarkan, a Mardini Múzeum és az ásatás vezetője szerint a munkások először egy mészkőbarlangra bukkantak, majd a titkos városba vezető utat is megtalálták.

A vizsgálatok szerint a Matiate nevű rejtett településen a rómaiak elől menekülő korai keresztények húzhatták meg magukat, tehát egyfajta menedékként szolgálhatott.

Azóta 49 kamrát azonosítottak, emellett kutak, szentélyek, raktárak és egyéb struktúrák is előkerültek – írta a Live Science.

A helyiek egy részének már volt tudomása arról, hogy Midyat alatt barlangok vannak, de azt nem tudták, hogy egy egész föld alatti város bújik meg odalenn – mondta Tarkan.

A leletek és faldekorációk azt sugallják, hogy a komplexum az időszámítás szerinti 2–3. században épülhetett. Tarkan becslése alapján eddig csupán Matiate mindössze 3 százalékát tárhatták fel.

A felszínen lévő Midyat ősi települését a hurriták, azaz a bibliai horeusok alapíthatták az időszámítás előtti 3. évezredben.

A város az időszámítás előtti 9. században tűnt fel először az asszír forrásokban, mégpedig Matiateként, a barlangok városaként. Ez a közeli mészkőbarlangokra utalhat, a kutatók ezt a nevet választották a föld alatti városnak is – írja a Hirado.hu.

A későbbiekben Midyatot az arámiak, a perzsák, a görögök, a rómaiak, a bizánciak és az oszmánok is leigázták, a különböző korszakok eltérő nyomokat hagytak a város képén. Midyat ma lenyűgöző építészeti emlékeiről híres, több építménye az UNESCO világörökségi helyszíneinek listájára is felkerült. Törökország területén több mint 40 ősi, a felszín alatt található település fekszik.

Forrás: magyarnemzet.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here