Több mint 300 éves a megyei kórház, amit egykor 100 ágyasnak is hívtak és a nagyrészt a törökök miatt épült

A festményt Weber-Tarlós Károly, “Pécs képi krónikása” alkotta. A kép az 1880-as évekbeli kórház állapotát, és az akkori Kórház teret ábrázolja.
forrás: Régi Pécs Blog

Ha manapság szóba jön a Megyei Kórház, akkor vagy balesetre vagy COVID-ra asszociálunk. Sokan pedig nem is tudják, hogy a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjaként ismert kórház az ország legrégibb kórházának számít. Régen az iszlám vallás egyik központja volt, majd a járványok és háborúk után idővel kórházzá avanzsált az épület. A több mint 300 éves kórház történetéről Dr. Pap Norbert, az MTA doktora, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont kutatóprofesszora mesélt nekünk, aki a kórház magját képező épületben, egy derviskolostorban készített kiállítás kurátora.

Az ország egyik legidősebb kórháza,
ahol korábban is súlyos betegeket láttak el. Az elődintézményt Jakováli Hasszán pasa építtette. Pontos dátumot nem tudni, de 1630 körül rakhatták le az első téglákat. Tény: Pécs mindig is élen járt a közszolgálat iránti elkötelezettségben, elég, ha csak az 1367-ben alapított egyetemre gondolunk, vagy a Klimó Könyvtárra, ami az első közkönyvtár volt az országban 1774-es alapításakor.

Az 1720-as évek elejétől az épület már hivatalosan kórházként és szegényházként üzemelt, azonban összetett komplexummá csak hosszú évek alatt épült ki. Eredetileg egy sima téglalap alakú, egyszintes épületet kell elképzelnünk. Nagyjából ötven embert tudtak ellátni egyszerre akkoriban. A dzsámi kórházi kápolnaként folytatta működését.

Korábban szerzetesek is lakták
A dzsámi mevlevi (keringő) dervisek kolostoraként működött, és az általuk üzemeltetett vallási főiskola épülete állt mellette.

Folytatás

Forrás: pecsaktual.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here