Több ezer oszmán kori fotó vált elérhetővé digitalizált formában

A Getty Kutatóintézet egy több mint 6000 fotóból álló, a 19. század folyamán és 20. század elején készült fotógyűjteményt digitalizált, mely az Oszmán Birodalom törökországi területeiről származik és annak mindennapjait mutatja be. A fényképeket – például tanulási célokra ajánlva – ingyenesen letölthetővé tették: az Open Content Program digitális adatbázisa megkötés nélkül böngészhető, megosztható és publikálható, kutatási és magáncélból egyaránt.

82 üveglemez negatívját, valamint 60 fotóalbumot dolgoztak fel összesen. Az albumok minden egyes képét külön digitalizálták, ami lehetővé teszi, hogy a kalligrafikus képfeliratok mellett a közeli részleteket is szemügyre vehessük.
A gyűjteményben megtalálhatóak egészen kicsi, ingzsebben elférő portrék és egy tíz részből összeillesztett panorámafotó is, amelyen Konstantinápoly látható 1878-ban.

A fotók az ottomán életforma legkülönbözőbb pillanatait örökítik meg, miközben bemutatják az építészetet, lefestik a jellegzetes városi és vidéki tájat, megmutatják évezredes civilizációk régészeti lelőhelyeit, a sokféle ember együttéléséből adódó nyüzsgő, semmihez sem hasonlítható multikulturális életformát és mindezzel együtt képet adnak a gyengülő Oszmán Birodalom utolsó évtizedeiről.

A képeken többek között bazárokat, utcai árusokokat, pusztítások helyszíneit és tisztviselőket is láthatunk, például Enver Pasát, aki hadügyminiszterként az egyik legmagasabb rangú végrehajtója volt az örmény genocídiumnak.

Sajnos a gyűjtemény két része is a projekten kívül esett, amelyekben olyan sajtófotók találhatók, amelyek dokumentálják az Oszmán Birodalom korszerűsítését és a Török Köztársaságba való átmenetet, valamint a fényképészeti stúdiók archív dokumentációját. Ezek az anyagok nem digitális formában azonban elérhetők a Los Angeles-i Getty Kutatóintézet Különleges Gyűjteményében.

Forrás és további képek: papageno.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here