Tenni kell a gyermekmunka felszámolása érdekében!

Mindössze pár hét múlt el június 12., a gyermekmunka elleni világnap óta.

A statisztikák szerint a gyermekmunka világméretű tilalma ellenére több mint 200-240 millió gyerek dolgozik szerte a világon. Ráadásul a koronavírus – sok más mellett – még ezen a területen is negatív hatással volt az életünkre.

A gyerekek foglalkoztatása természetesen nem mindig tekinthető negatív jelenségnek, hiszen a szülők üzletében való segítségnyújtás, vagy a szüretkor és a betakarításban való közreműködésük az életre nevelés részének is tekinthető. Ám tilos a 15 év alatti gyermek dolgoztatása, ha az akadályozza a tanulmányaik folytatását.

Úgy tűnhet, a hatóságok mindent megtesznek a gyermekmunka felszámolása érdekében: szigorú szabályok születnek, időnként még ellenőrzések is történnek. Mindezek ellenére ma Törökországban – figyelembe véve a menekültek számát is – a dolgozó gyermekek száma több mint 1 millió.

A helyzetet csak súlyosabbá teszi, hogy idén a szokásos júniusi iskolazárások helyett már áprilistól nincs oktatás. Így azok a családok, melyek máskor – megvárva az iskolaév végét – június közepén költöznek ideiglenes lakóhelyükre, ahol egész nyáron mezőgazdasági munkát végeznek, idén már tavasszal elvándoroltak.

Hiába volt hivatalosan távoktatás, az még a saját lakhelyükön élő, ám technikailag nem felkészült családokban is problémát jelentett. A költöző, sátorban élő családok számára semmiféle megoldás nem volt, hiszen nem értek el televíziót vagy internetes eszközöket.

A fényképen egy olyan jelenet látható, melyben Ziya Selçuk – török oktatásügyi miniszter – egy mezőgazdasági munkát végző gyermekkel beszélget. Ez a kép, ez a beszélgetés olyan, mintha a hatóságok mintegy tudomásul vennék a tényt, hogy a földeken gyermekek dolgoznak. Még akkor is, ha a miniszter elbeszélgetett a gyermekkel, sőt még könyveket is vitt neki ajándékba, nem értékelhető megfelelő lépésnek.

Szakértők úgy vélik, hogy a mezőgazdasági munkát jogszabályilag az ún. veszélyes munka körébe kellene sorolni, hogy gyermekek ne végezhessék. Ugyanis amellett, hogy ez fizikálisan is megterheli a gyerek szervezetét, nagy a veszélye annak, hogy nem tér vissza az oktatásba az a gyermek, aki elkezdett dolgozni.

Bülent İlik – egy gyermekmunka-ellenes civil program tagja – elmondta, hogy nem léteznek olyan felkészülési tervek vagy szabályozások az önkormányzatoknál, melyek az időszakos mezőgazdasági munkát ilyen értelemben felügyelnék.

A fénykép és a törökországi helyzetre és véleményre vonatkozó részek forrása: 5harfliler.com

Erdem Éva – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here