Tartósan negyven százalék felett maradhat az infláció a földrengés sújtotta Törökországban

Kép forrása: www.pikrepo.com

Az októberi nyolcvanöt százalékos csúcsról ugyan már lejjebb kúszott a pénzromlás mértéke, de a GDP-arányos költségvetési hiány így is fojtogatóvá válhat.

Több mint ötvenmilliárd eurós kárt okozott a török gazdaságnak a február eleji földrengés, amelynek közel 43 ezer ember esett áldozatul.

A természeti katasztrófa nyomán a szolgáltatások, az élelmiszerek és a lakhatás egyaránt drasztikusan drágulhatnak tovább a következő időszakban, további nehézségeket okozva a földrengés sújtotta ország lakosságának.

Egyes településeken akár százszázalékos bérletidíj-emelkedésről számolnak be Törökországban.

A környezeti csapás sújtotta területekről ugyanis tömegesen költöztek el az ott lakók, biztonságosabb területek után kutatva. A megnövekedő keresletre pedig a piac is reagált, sokak számára szinte lehetetlenné téve az újrakezdést.

A katasztrófa okozta váratlan kormányzati költekezések a központi bank tartalékait is alaposan megnyirbálták, mindösszesen hétmilliárd dollárnyi líra maradt a kasszában.

Az infláció szintjét az októberi, rekordot jelentő 85,5 százalékos szintről júniusra 35-40 százalékra várták előzetesen konszolidálódni az elemzők, a legfrissebb számok azonban már 42-46 százalékos pénzromlásról szólnak.

Folytatás

Forrás: www.vg.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here