Tarik Demirkan: Szilveszteri gyilkosságok – gondolatok egy merénylet után

Negyven áldozata van – egyelőre- egy őrült támadásának, amely Isztambul legelőkelőbb szórakozóhelyét vette célba, ahol rendszerint az isztambuli elit szokott összegyűlni.

A híres Reina az Isztambulban élő külföldiek (sportolók, üzletkötők, befektetők) kedvenc szórakozóhelye is volt egyben.

A szemtanúk arról mesélnek, hogy egy magára Mikulás-jelmezt öltött ember volt az, aki hidegvérrel gyilkolászott, halomra lőtte az ártatlan embereket, akik most az új évi buli miatt jöttek össze.

Egyelőre senki sem vállalta az esztelen gyilkosságot.

A miniszterelnök helyettes, Numan Kurtulmuş elakadó szavakkal nyilatkozta, hogy egyelőre nincs bizonyíték, csak sejtetések vannak és a török állam bosszúját ígérte a terroristák ellen.

Az utóbbi idők merényletei megtanítottak bennünket arra, hogy Törökországban több terrorszervezet is képes ilyen véres merényletet végrehajtani.

Például ott vannak az Iszlám Állam alvó sejtjei, vagy szintén ott a PKK iránymutatása alatt működő TAK rövidítésű, „Kurdisztán Szabad Sólymai” elnevezésű sejtelmes terrorszervezet.

Egyelőre nincs jelentkező a szilveszter éjszakai támadásért, de most minden jel  az Iszlám Állam fanatikusaira mutat.

Akik bosszút akarhattak a török állam ellen, mert tudjuk, hogy a török hadsereg Szíriában az El Bab fronton szorongatja őket!

És egyben bosszút forralhattak a török állam nyugati szövetségesei ellen.

De főképpen szimbolikus csapást mérhettek a nyugati értékrendre azzal, hogy a nyugati kultúra egyik legfontosabb momentumát, a szilveszteri ünnepséget választották időpontul és az sem véletlen, hogy a merénylő Mikulás-jelmezben gyilkolt.

Pont! Kör bezárult!

Vagy mégsem?

Amikor erről beszélünk, el lehet-e menni az elmúlt időszak törökországi fejleményei mellett?

Amelyek éppen azt teszik lehetővé, hogy a társadalom iszlamizálódjon és radikalizálódjon?

Amely pont nekik kedvez?

Nem tudomásul venni például a központi, kormányzati szervek bizonyos háttértámogatásával zajló, újévi ünnepségek elleni kampányokat?

Mint tudjuk, a török Diyanet (a közvetlenül miniszterelnökségi hivatal alá tartozó „mindenható” Vallásügyi Hivatal) még szilveszter előtt körlevélben hívta a török népet arra, hogy tartózkodjanak „az újévi, idegen szokásokban gyökeredző ünneplésektől”.

És az sem véletlen, hogy most először a történelmünk során, 2016 szilveszterén nem sugároztak a török tévék újévi szórakoztató műsorokat. Nyilvánvalóan a központi politikai akarat előtti főhajtás volt ez.

A nyugati normák szerint élő török embereket a véres terror mellett félelemmel tölti el ez a folyamat is (ami, ha a választásokat vesszük alapul, a török népesség minimum felét jelenti, tehát nem egy elhanyagolható kisebbség).

Az emberek nyugalmat akarnak! A megszokott életüket élni, a megszokott módon! Békés és nyugodt mindennapokat, távol mindenféle rájuk erőszakolt állami politikai intelmektől!

Ami a szemünk előtt zajlik, az Törökország agóniája, amely szétrombolja a modern kori török társadalmi modellt és a modern köztársasági  állam kereteit!

Rettegést ébreszt, ami a rémisztő ködből előjön és a meglévő helyére rajzolódik.

Tarik Demirkan

 

 

 


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here