Szabadon engedték az aktivistát, aki 2013-ban megsértette a török elnököt

Felmentette kedden egy isztambuli bíróság a 2013-as Gezi parki tüntetések finanszírozásával és koordinálásával kapcsolatos per mind a 16 vádlottját, köztük Osman Kavala török üzletembert és emberi jogi aktivistát, írta az MTI az NTV török hírtelevízióra hivatkozva.

KAVALA VOLT AZ EGYETLEN ÉRINTETT, AKI ELŐZETES LETARTÓZTATÁSBAN ÜLT, EZÉRT ŐT A TÖRVÉNYSZÉK SZABADLÁBRA IS HELYEZTE.

A per hetedik tárgyalását széles nemzetközi figyelem kísérte, miután a hatodik tárgyaláson a bíróság annak ellenére határozott Kavala fogva tartásának meghosszabbítása mellett, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) előzőleg a férfi szabadon engedését írta elő. A EJEB döntése elvileg kötelező Törökországra, amely a tagállama a bíróságot létrehozó, 47 országot tagjai között tudó Európa Tanácsnak.

Az isztambuli Taksim téri tüntetések 2013 májusában a szomszédos Gezi park átépítése elleni tiltakozással kezdődtek, de a környezetvédő aktivisták szembeszegülése csakhamar kormányellenes megmozdulássá nőtte ki magát, miután a rendőrség erőszakkal próbálta feloszlatni a parkban tüntető tömeget. A Taksim téren és környékén tüntetők egyebek közt Recep Tayyip Erdoğan akkori török miniszterelnök, a mostani államfő távozását követelték, mert szerintük tekintélyuralmi rendszert épített ki, és növelni akarta az iszlám szerepét a világi berendezkedésű országban.

A megmozdulásokat kegyetlenül elfojtották, és bírósági eljárásokat indítottak a résztvevők ellen.  Erdoğan 2014. augusztusi elnökké választásától a 2016-os puccskísérletig mintegy kétezer pert indított politikai ellenfeleivel, a sajtóval, de akár egyszerű állampolgárokkal szemben is az őt érintő sértések miatt. Az esetek többségében felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki a bíróságok, majd a török államfő a 2016. július 15-i puccskísérlet után egyszeri gesztusként visszavonta ezeket az eljárásokat. Azóta ismét több hasonló eljárás indult. Önmagában a török elnök megsértéséért akár négyévi börtöntüntetés is kiszabható.

index


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here