Stoltenberg: egy asztalhoz kell ültetni Törökországot a svédekkel és finnekkel

Forrás: nato.int

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerdán bejelentette, hogy a következő napokban találkozóra hívja Svédország, Finnország és Törökország magas rangú tisztségviselőit Brüsszelbe, hogy megvitassák az észak-európai országok csatlakozását, valamint az azzal kapcsolatos török ellenállást.

Szoros kapcsolatot ápolok Erdogan török elnökkel, valamint Finnország és Svédország vezetőivel is
– mondta Stoltenberg Washingtonban egy sajtótájékoztatón, miután találkozott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel.

A Reuters értesülései szerint a hét közepén Finnország és Svédország is megerősítette, hogy szeretnék folyatni a párbeszédet Törökországgal a NATO-tagság iránti kérelmükről, arról azonban nem adtak információt, hogy történt-e bármiféle előrelépés és változott-e Ankara álláspontja.

Az északi szomszédok a múlt hónapban kérelmezték a NATO-csatlakozást, hiszen az ukrajnai háború miatt újra kellett értékelniük a biztonságpercepciójukat. Azonban Törökország ellenállásába ütköztek, és a csatlakozáshoz a szövetség jelenlegi 30 tagállamának egyhangú támogatására van szükség.

A közel-keleti nemzet azzal vádolja őket, hogy biztonságos menedéket nyújtottak a kurd fegyveres erőknek – akiket a török fél terrorista csoportként tart számon –, továbbá követelik, hogy szüntessék meg a fegyverembargót Ankarával szemben.

Miután Jens Stoltenberg NATO-főtitkár washingtoni látogatásán kijelentette, hogy a következő napokban összehívja a három felelet és megvitatják a kérdést,
Antony Blinken amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy bár figyelembe kell venni a NATO-tagok biztonsági aggályait, de bízik abban, hogy Finnország és Svédország csatlakozási folyamata előre tud haladni.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter elmondta, hogy optimista a tárgyalásokkal kapcsolatban és
talán a hónap végén esedékes madridi csúcson a NATO-nak is lehet valami pozitív mondanivalója a szervezet bővítésével kapcsolatban.

Ugyanakkor nem látják szükségesnek a terrorizmussal kapcsolatos jogszabályi változtatásokat, amelyeket Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter kedden követelt.

Forrás: www.vg.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here