Repülővel érkező tehenek segítenének a katari tejhiányon

Hatvan fordulóval négyezer fejőstehenet hozna légi úton Katarba egy üzletember, hogy segítsen az egyre súlyosabb tejhiányon a több arab állam által embargó alá vett országban. Mutaz al-Kajjat a Bloomberg hírügynökségnek beszélt erről, és azt mondta, a Doha mellett újonnan elkészült tejüzeméhez eredetileg vízi úton szándékozta behozni az állatokat, amelyeket az Egyesült Államokból és Ausztráliából vásárolt. A tehenek az ország tejszükségletének a harminc százalékát adnák.

A terrorizmus támogatására hivatkozva Szaúd-Arábia, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek június 5-én szakították meg diplomáciai és kereskedelmi kapcsolataikat az emírséggel. Azóta leginkább Törökország látja el élelmiszerrel Katart. Irán a múlt vasárnap öt élelmiszerrel teli repülőgépet indított, és jelezte, hogy úton van egy hajó is 350 tonna ennivalóval.
A törpeállam jelenleg csak Iránon és Ománon keresztül, légi és vízi úton közelíthető meg, mert egyetlen szárazföldi szomszédja, Szaúd-Arábia lezárta határát. Eddig épp innen szerezte be a tejtermékek jelentős részét a 2,2 millió lakosú emírség, amely amúgy is kilencven százalékban importálja az élelmiszereket.

Forrás: mno.hu

Kép: www.bloomberg.com


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here