Rekordok után enyhül az infláció Törökországban

Kép forrása: www.pikrepo.com

Törökországban a második egymást követő hónapban enyhült az infláció éves és havi összevetésben decemberben.
A török statisztikai hivatal kedden azt közölte, hogy a decemberi infláció 64,27 százalék volt, a novemberi 84,39 százalék után kilenc hónapja a legalacsonyabb éves összevetésben. Az októberi infláció még 85,51 százalék volt, a legmagasabb az elmúlt 25 évben.

DECEMBERBEN A NYERSANYAGÁRAK CSÖKKENÉSE, A LÍRA STABILIZÁLÓDÁSA ÉS AZ ELŐZŐ ÉV AZONOS HÓNAPJÁNAK MAGAS BÁZISA MIATT MÉRSÉKLŐDÖTT AZ INFLÁCIÓ, AMI AZONBAN ÍGY IS A LEGMAGASABBAK KÖZÖTT VOLT A VILÁGON.

A Reuters által megkérdezett elemzők 66,8 százalékos decemberi török inflációval számoltak. A szakértők szerint ugyan látványosan fékeződött a fogyasztói árnövekedés egyetlen hónap alatt, szerintük az év végén még mindig igen magas, 43,2 százalék lesz az infláció. Hivatalos kormányzati várakozásokban 24,9 százalék infláció szerepel ez év decemberére. Tavaly decemberben a fogyasztói árak 1,2 százalékkal emelkedtek novemberhez képest, amikor nagyobb, 2,9 százalékos növekedést mértek.

A török jegybank 9 százalékon tartotta irányadó kamatát a legutóbbi, december végi ülésén, lezárva egy négy hónapos, 500 bázispontos kamatcsökkentési ciklust. Elemzők szerint a politikai nyomás, az infláció mérséklődése és a lassuló gazdasági növekedés arra késztetheti a jegybankot, hogy a következő hónapokban tovább csökkentse az alapkamatot.

Forrás: www.portfolio.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here