Reha Erdem filmje különdíjat nyert a Velencei Filmfesztiválon

 

koca_dunyaA török rendező, Reha Erdem „Koca Dünya” (Nagy nagy világ) című filmje különdíjat kapott a világ legrégebbi filmfesztiválján, a Velencei Filmfesztiválon.

Erdem megköszönte az elismerést a Horizons zsűrijének és elmondta, hogy filmjét először a 23. Nemzetközi Adana Filmfesztiválon (korábbi nevén Adana Aranylabda Nemzetközi Filmfesztivál) mutatják be Törökországban, melyet szeptember 17-25. között rendeznek meg.

A történet Aliról és Zuhalról szól. Árva testvérpár, akik most teszik meg az első önálló lépéseiket a világban. Hamarosan elszakadnak egymástól, mert a nevelőcsalád csak Zuhalról akar gondoskodni. Amikor Ali rájön, hogy húga csak azért kell az örökbefogadó családnak, mert második feleséget akarnak belőle, gyilkosságot követ el. Ezután Ali és Zuhal az egészet maguk mögött hagyják, és az erdőbe költöznek. Itt kezdik újra életüket.

Az elmúlt három évben a török filmek több különdíjat is hazavittek. Kaan Müjdeci Sivas című filmje 2014-ben, míg Emin Alper Abluka (Őrület) című alkotása 2015-ben nyert.

A szeptember 10-én 73-adszor megrendezett díjátadón 20 nemzetközi film, híres hollywoodi sztárok és rendezők versenyeztek egymással. A fesztivál fődíját egy fekete-fehér film nyerte el. A történet egy nőről szól, aki bosszúra szomjazik, és érzései nem csitulnak a 30 éves börtönbüntetése után sem, mert a bűntettet nem is ő követte el.

A második díjat Tom Ford thrillere a Nocturnal Animals (Éjszakai állatok) kapta. A legjobb rendező Andrej Koncsalovszkij (Oroszország) és Amat Escalante (Mexikó) lettek.

A legjobb színésznő díját Emma Stone-nak (USA) adták át. Oscar Martinez (Argentína) pedig a legjobb színész lett.

További díjazottak: Paula Beer (Marcello Mastroianni-díj), Noah Oppenheim (legjobb forgatókönyv).

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here