Pécs török barátja, a porcelánhatalom

Az 5 ezer éves Kütahya nagyon sokban hasonlít Pécsre, nem is hiába tart a két város közötti testvérvárosi kapcsolat már közel 40 éve!

Mint azt nem is olyan rég megírtuk, Isztambul egyik legpörgősebb és legszínesebb városnegyede, Beyoğlu Pécs testvérvárosa lett. Azt ugyanakkor kevesen tudják, hogy egy másik török város, Kütahya már évtizedek óta Pécs testvérvárosa! A két város a testvérvárosi együttműködést 1982-ben kötötte meg, de a partneri-baráti viszony sokkal, már egy évtizeddel korábban kezdődött. A 200 ezres lakosságú, több mint 5 ezer éves múltra visszatekintő török városban, Kütahyában a testvériség megkötése előtt is járt pécsi küldöttség a ’70-es években.

A közel 40 éves barátság során a két város megannyi ifjúsági csereprogramot, kulturális konferenciát, szimpóziumot rendezett közösen. Az együttműködés keretében továbbá Pécs többször rendezte meg a Kütahyai Napok névre hallgató kulturális fesztivált, ahol a pécsiek filmek, kiállítások, diavetítések segítségével ismerhették meg a török várost. Pécs és Kütahya testvériségének oka nem csupán gazdasági és kulturális okokra vezethető vissza, hanem természetesen arra is, hogy a két város egyes vonásaikban nagyon hasonlít egymásra.

Hasonlóságok és különbségek – folytatás

Forrás: www.pecsma.hu


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here