Pécs szellemi központ, bővelkedik római és török kori emlékekben

Nyüzsgő egyetemi város Pécs, az ország egyik legrégibb, római és török kori műemlékekben is gazdag települése, közigazgatási és szellemi központ.

A város igazi történelmi kavalkád, alkalmas a képzeletbeli időutazásra, hiszen római, keresztény és török kori emlékek is találhatók itt. A római kori Sopianae kiállta a történelem viharait, a különböző korszakok számos emléket hagytak ránk. A város a korai kereszténység idején is központ volt, erről árulkodik az ókeresztény sírkamrák elnevezésű régészeti bemutatóhely, de a székesegyház altemplomának alapjai is erre a korra tehetők.

A 4. századból fennmaradt nekropoliszba a római kori város ókeresztény lakói temetkeztek. Pécs a továbbiakban is kapcsolódott a keresztény gondolatisághoz és az államalapításhoz. Szent István püspökséget alapított. A város középkori latin neve Quinque Ecclesiae (azaz „öt templom”) volt. Az elnevezés a város öt ókeresztény kápolnájának romjaira utalt. Legnagyobb temploma a dóm, mely hosszú évszázadok viszontagságai után a 19. században esett át jelentős felújításon.

A város jelentőségét emelte, hogy itt alapította meg Nagy Lajos az ország első egyetemét 1367-ben. Ma az országban az egyik legnagyobb hallgatói létszámú universitas, ennek megfelelően zajos egyetemi élettel és szórakozási lehetőségekkel rendelkezik.

A középkori Pécset kulturális és művészeti központtá Janus Pannonius püspök, humanista költő tette. A három részre szakadás után Pécs betagozódott az oszmánok birodalmába, annak számos mellékhatásával. A hódoltságra ma a török kori műemlékek emlékeztetnek.

Folytatás>>>


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here